Roger Wallis avliden förra veckan – Lördag 29 januari 2022

Roger Wallis, professor i multimedia vid Kungliga Tekniska Högskolan, kompositör, musiker och journalist m.m. avliden i Stockholm den 22 januari. Han föddes 8 augusti 1941 i Rugby, Warwickshire, England.

Han bosatte sig i Sverige 1963 och skrev in sig som forskarstudent på Handelshögskolan i Stockholm. Han var dirigent för skolorkestern Mercblecket innan han 1965 var med att bilda popgruppen Science Poption tillsammans med bland andra Ola Brunkert (1946-2008) och Claes Dieden (1942-2021). De gav ut sex singlar för Columbia 1966-67 och uppmärksammades stort i media när deras låt Buckingham Palace gick in på Tio i Topp i juni 1967, men där diskvalificerades efter tre veckor på listan p.g.a erkänd röstkupp.

Sittande Claes Dieden och Roger Wallis längst t,h

Han skrev också musik där den mest kända är Judy Min Vän (med text av Britt Lindeborg) vilken med Tommy Körberg vann Melodifestivalen 1969. Han skrev även låten Back To The City för The Jackpots och var medkompositör till What A Lovely Way för Doris 1969.

Wallis var med och grundade skivbolaget MNW och var där fram till 1976 verksam som producent på bl.a Vildkaktus debutalbum från 1970. Han producerade album även för andra bolag som ex. Claes Diedens debutalbum First Claes för Olga Records 1970 och Novembers klassiska debutalbum En ny tid på Sonet samma år.

Wallis arbetade vidare även som BBC:s korrespondent i Sverige och för Sveriges Radio som programledare för utlandsprogrammet Radio Sweden 1967-1981. Jag lyssnade i slutet av 60-talet alltid på hans The Saturday Show på mellanvåg där han sena lördagskvällar ihop med Kim Lochran hade en fräck och fartig show med roliga sketcher och som lanserade massor av ny svensk rock-och popmusik. Här finns några klipp i SRs arkiv;

https://sverigesradio.se/artikel/632642

Wallis ingick i STIMs styrelse och även SKAPs åren 1992-2007, i den senare ordförande från 1999, och hördes ofta i media uttala sig i diverse upphovsrättsfrågor. Mest uppmärksammat var The Pirate Bay-rättegången 2009-10. Hans sommarprogram från 2009 finns att lyssna på i SRs arkiv.

Han skrev 1984 tillsammans med Krister Malm boken Big Sounds From Small Peoples om musikindustrin i tolv länder; Jamaica, Trinidad, Tunisien, Tanzania, Kenya, Sri Lanka, Finland, Sverige, Danmark, Norge, Chile och Wales.  

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *