Graham Nash 80 år idag – Onsdag 2 februari 2022

Graham Nash föddes 2 februari 1942 i Blackpool, men växte upp i Salford och var en av originalmedlemmarna när Manchester-gruppen The Hollies bildades 1962. Sångare, gitarrist och låtskrivare. Han lämnade dessa 1968 och flyttade till Kalifornien där han redan under en Hollies-turné 1966 träffat Stephen Stills och David Crosby. Framgångarna kom direkt i konstellationen Crosby, ¨Stills & Nash. Det klassiska debutalbumet kom 1969 och följdes av lika stora succeér på ett par album där även Neil Young tillkommit.

Parallellt med sin grupp kom han 1971 ut med sitt första soloalbum Songs For Beginners. Det följdes av Wild Tales 1973. Hans självbiografi från 2013 fick också den namnet Wild Tales med underrubriken A Rock & Roll Life.

Graham blev amerikansk medborgare i augusti 1978 och har dubbelt medborgarskap sedan dess. Han har valts in två gånger i Rock and Roll Hall of Fame. Som medlem i Crosby, Stills & Nash 1997 och som medlem i The Hollies 2010. Han valdes in i Songwriters Hall of Fame 2009. År 2010 erhöll han en OBE (Officer of the British Empire). Han har skrivit över 200 låtar där det bland de mest kända kan nämnas Carrie Anne, On A Carousel, Simple Man, Our House, Marrakesh Express, Chicago. Wasted On The Way, Immigration Man och Teach Your Children. Hans senaste album är This Path Tonight från 2016.

Till Sverige kom Nash ofta med The Hollies på 60-talet men det kom att dröja till 2005 innan jag fick uppleva honom på en scen. Då kom han i duo med David Crosby och jag såg dem såväl på Konserthuset i Stockholm som två dagar senare på Rondo i Göteborg. Han kom sedan med gitarristen Shane Fontayne som medmusiker till Lorensbergsteatern 2016 och senast med Shane och även keyboardisten Todd Caldwell som förband till Van Morrison på Trädgårdsföreningen 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *