Iggy Pop får årets Polar Music Prize – Tisdag 8 februari 2022

Iggy Pop, 74, eg. James Newell Osterberg, får Polar Music Prize. Ett mycket bra val då han har varit inflytelserik inom rockmusiken. Inte minst som liveartist. Som frontman rankar jag honom i topp fem av alla jag någonsin sett. Extra starkt eftersom han var så långt in i karriären när jag väl fick uppleva honom.. I år delas Polarpriset ut även till den franska konstmusikensemblen Ensemble Intercontemporain.

Från Way Out West 2018

Från det att han han kommer fram i gruppen The Stooges, som albumdebuterade i augusti 1969, har jag varit medveten om Iggy och hans urkraft. Inte för inte har han kallats punkens gudfader.

Raw Power från 1973

Jag missade honom på Eriksberg 1987 men har sett alla hans Göteborgsspelningar sedan dess: Rondo (1991), Way Out West (2010), Liseberg (2013) och Way Out West (2018). Första WOW och Liseberg var det som Iggy & The Stooges. Passande nog kommer Iggy göra en konsert i Sverige i sommar. Den 15 juni i Filadelfialyrkan i Stockholm.

Way Out West 2018

Jag har nyligen införskaffat den första biografin om Iggy. Utgiven 2004. Den är skriven av Joe Ambrose och är på 328 sidor.

En kommentar Lägg till din
  1. Älskar Iggy Pop! Såg honom live senast på Cirkus i Stockholm. Extra härligt med en 70-åring som nästan chockade vår coola tonårsdotter med sin energi och publiksurfande – strippandes, mer eller mindre. 😎 Vore roligt att se honom igen.

    Vet inte om det blir Polarprisutdelning på Konserthuset igen. Hoppas det. Det var underbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *