Ian McDonald – Originalmedlem i King Crimson och Foreigner – avliden i förrgår – Fredag 11 februari 2022

Ian McDonald, brittisk multi-instrumentalist och låtskrivare rapporteras död i en ålder av 75 år den 9 februari i New York. Han var född 25 juni 1946 i Osterley, Middlesex och är mest känd som ihop med ledaren Robert Fripp en av grundarna av King Crimson 1968 och senare även med Foreigner 1976.

Han började som studiomusiker och hans instrument var främst saxofon, keyboards, flöjt, vibrafon och gitarr. Med King Crimson kom han bara att medverka på ett album, deras progrock-klassiker In The Court Of The Crimson King från 1969. McDonald var med på deras USA-turné men efter en sista spelning i Fillmore West, San Francisco i december 1969 hoppade han av.

Tillsammans med trummisen Michael Giles kom han istället att 1970 ge ut albumet McDonald and Giles, även det på Island Records. Han återvände till King Crimson 1974 men kort därefter lade Fripp ned bandet (för första men inte enda gången).

Ian McDonald blev en tid åter studiomusiker och spelar bl.a på T.Rex-hiten Get It On (Bang A Gong). 1976 bildade han tillsammans med bl.a Mick Jones och Lou Gramm rockgruppen Foreigner där han spelade kompgitarr, flöjt och keyboards samt skrev låtar.

Foreigners albumdebut. På Atlantic 1977

Han blev kvar i Foreigner i fyra år till 1980 över tre album på vilka han även är listad som producent. Åren 1997-2003 spelade han på fyra av Steve Hacketts album och han kom också med soloalbumet Driver´s Eyes 1999. Han kom att medverka i Foreigner vid återföreningsspelningar 2017-18

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *