BBC 6 Music fyller 20 år idag – Fredag 11 mars 2022

BBC Radio 6 Music kom igång den 11 mars 2002 och den var då den första nya station BBC hade startat på 32 år. Den hette formellt BBC 6 Music fram till 2011.

Radiokanalen har beskrivits som en “dedicated alternative music station”. Men det är en betydligt bredare musik än så som spelas i denna min favoritstation som också har en del musikjournalistiska inslag. Intervjuer och specialprogram. Bland presentatörer som fanns med från start och som ännu är kvar finns Stuart Maconie, Liz Kershaw, Gideon Coe, Tom Robinson, Chris Hawkins och Craig Charles. Tidigt kom även Marc Riley in. Den senare hörs 20-22 svensk tid och ibland ihop med Rob Hughes. Bra show och när han då och då ersätts har det på senare tid varit av den alldeles briljante amerikanen Ezra Furman. Fina program kommer också alltid från Mark Radcliffe och Stuart Maconie.

Stuart Maconie & Mark Radcliffe

Jag har själv lyssnat mer intensivt de senaste fem åren. På datorn och på min nedladdade app. Det ger en bra blandning av nytt och gammalt. På vardagsförmiddagar är det en bra start med Lauren Laverne följd av Mary Ann Hobbs. Eftermiddagar Shaun Keaveny och Steve Lamacq. Den senare avslutar alltid sina shower med att spela Hank C. Burnettes Spinning Rock Boogie

Lauren Laverne

På helgerna är det extra bra med shower av bl.a Cerys Matthews (söndagar 11-14 svensk tid), Iggy Pop, Cillian Murphy och Guy Garvey. Jarvis Cocker har också varit flitigt förekommande genom åren. Liksom Huey Morgan. Bild nedan på Jarvis t.v och Guy Garvey känd från sin grupp Elbow t.h,

Dagen till ära är det en hel del minnen från de 20 åren som kommer att presenteras. Lyssna på stationen via denna länk

https://www.bbc.co.uk/sounds/play/live:bbc_6music

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *