Ry Cooder 75 år – Tisdag 15 mars 2022

Den fine multi-instrumentalisten, kompositören, producenten och sångaren Ry Cooder föddes 15 mars 1947 i Los Angeles. Han började spela gitarr redan som treåring och är erkänt en av de skickligaste gitarristerna inom populärmusiken och har med sitt intresse för diverse roots-musik varit mycket inflytelserik under många decennier.

Ry Cooder har gett ut ett otal skivor i eget namn men också flitigt samarbetat med andra live och på skiva. Han kom med i kretsen kring Captain Beefheart and his Magic Band och ihop med bl.a Taj Mahal bildade han 1964 gruppen Rising Sons. De hade skivkontrakt med Columbia men deras enda album kom inte att ges ut förrän i början på 90-talet.

Ry fick solokontrakt med Warner Brothers 1970 och den rad av album han gav ut fram t.o.m 1980 års Borderline är alla enormt bra. Han visar en enorm bredd på dessa och de är omistliga i varje skivsamling. Nedan ett av dem från 1979.

Han har utöver detta även komponerat en rad filmsoundtracks av hög klass. Samt spelat på skivor med bl.a John Lee Hooker Ali Farka Touré, Eric Clapton, The Rolling Stones (på Let It Bleed och Sticky Fingers), Van Morrison, Neil Young, Randy Newman, David Lindley och The Chieftains.

Ry var också med i kortlivade gruppen Little Village ihop med John Hiatt, Nick Lowe och Jim Keltner. Med dem blev bara ett album och en turné som även tog dem till Stockholm och Cirkus 1992.

Vi får inte glömma hans insats som initiativtagare och producent till det kubanska projektet Buena Vista Social Club. Det blev en förträfflig skiva inspelad 1996 och utgiven 1997. Han producerade också och spelade gitarr på Ibrahim Ferrers soloalbum som kom 1999. Båda dessa album vann Grammys i USA. Den första av nämnda har jag sett en siffra på 8 miljoner sålda exemplar fram till 2020. Den största skivsäljaren inom “World music” någonsin måste detta vara.

Det blev också en kortare turné för de ärrade kubanska musikerna och de filmades i New York och Amsterdam och hur det lät kan vi se i en dokumentär långfilm från 1999 regisserad av Wim Wenders. Stora delar av det bandet med Ferrer i spetsen kom sedan till Europa även 2001 och spelade då bl.a i Köpenhamn och på Cirkus i Stockholm.

Ry Cooder har inte varit något flitigt turnerande person. Sverigebesöken har varit få. Jag fick uppleva honom på Scandinavium 24 april 1982. Minns att det var bra men att lokalen var lite för stor. Två dagar senare spelade han på Konserthuset i Stockholm. Han kom sedan till Gröna Lund 7 juni 1988 och som nämnts med Little Village på Cirkus 1992. Han kom dessutom till Roskilde-festivalen ihop med David Lindley 1990 och senaste Skandinavien-konserten var på Notodden-festivalen i Norge 2018.

Dubbelalbum med de mest kända av hans filmlåtar
SamlingsCD med några av Rys bästa inspelningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *