Avlidna i musikvärlden senaste veckorna – Tisdag 19 april 2022

Vi har nåtts av några dödsfall bland musiker som var med och formade svenskt popliv på 60-talet. Samt en över 100-årig skivbolagslegend från Los Angeles.

Hep Stars klassiska sättning med Lennart Hegland längst t-v

Lennart Hegland var basist och grundare av Hep Stars 1963. Han föddes 9 januari 1943 i Stockholm och avled den 13 april. Han var den siste medlemmen kvar i Hep Stars när gruppen upplöstes 1973. Tillsammans med bl.a Janne Frisk och Christer Pettersson ingick han därefter i gruppen Gummibandet vilka gav ut tre album 1976-78 vilka senare även kom att kompa Svenne & Lotta och nu åter under namnet Hep Stars.

Tommy Tausis, född 1946 och avliden den 30 mars i år. Han var trummis i Tages där han sommaren 1966 ersatte Freddie Skantze. Från tidigt 1967 övergick han till The Spotnicks där han spelade till 1970 när gruppen pausades för några år. Han återkom därefter till dem under flera perioder i olika konstellationer (1974–1978, 1985-1986, 2000 och 2001).

Bosse Häggström, känd som basist i bland annat Made In Sweden, Solar Plexus och Wasa Express har gått bort. Han var född 13 oktober 1946 i Umeå.

Art Rupe, grundaren av Speciality Records, avled den 15 april. Han var född som Arthur Goldberg den 5 september 1917 och blev alltså hela 104 år. gammal. Han bildade sitt skivbolag i Los Angeles 1946 och de fick tidigt framgångar inom rhythm and blues, blues och gospel. Man hade så småningom en filial i New Orleans och signade där bl.a Little Richard vilket gjorde att Speciality också etablerade sig inom rock ´n roll-musiken vid mitten av 50-talet..

Redan innan dess hade Art Rupe nere i New Orleans signat Lloyd Price vilken fick en stor hit 1952 med Lawdy Miss Clawdy. När denne sedan lämnade för ABC-Paramount tog Larry Williams över hans band och fick stora skivframgångar. Bland andra artister i bolagets stall fanns Don & Dewey, Percy Mayfield, Roy Milton, Marvin & Johnny och bröderna Joe och Jimmy Liggins.

Art Rupe var inte bara ägare utan också producent på många av bolagets inspelningar Han valdes. in i Blues Hall Of Fame 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *