Barbra Streisand 80 år – Söndag 24 april 2022

Barbra Streisand föddes den 24 april 1942 i Brooklyn, New York. Hon stod på scen redan som femtonåring, fick sitt första engagemang som sångerska som artonåring och fick skivkontrakt med Columbia 1963. Redan första året kom två album och debutalbumet nedan gav henne en Grammy och etablerade henne.

Barbra har varit Columbia trogen sedan dess och har sålt uppemot 150 miljoner skivor genom åren och är den kvinnliga artist som har flest album på Top 40 i USA med hela 54 stycken. Det senaste Return 2 Me kom 2021. Elva av albumen har varit listetta i USA, bland dem klassiker som People (1964), The Way We Were (1974), Guilty (1980) och The Broadway Album (1985).

Fem av hennes singlar har varit listetta på Billboards Hot 100; The Way We Were, Evergreen, You Don’t Bring Me Flowers, No More Tears (Enough Is Enough) och Woman in Love. På denna dubbla samlings-CD nedan från 2002 ser vi en del av hennes närmare 50 Hot 100 hits..

Som om inte detta vore nog har hon ju sedan slutet av 1960-talet också en framgångsrik filmkarriär. Både som skådespelare och regissör. Det började med Funny Girl (1968) för vilken hon vann Oscar. Hon hade redan 1964 gjort stor succé på Broadway i musikalen med samma namn. Bland övriga långfilmer kan nämnas Hello Dolly! (1969), What’s Up,Doc? (1972), The Way We Were (1973), A Star Is Born (1976) och Yentl (1983).

Yentl innebar första gången en kvinna varit regissör, manusförfattare, skådespelare och producent för en film på ett storbolag i Hollywoods historia. Hon regisserade och hade huvudrollen senare i filmerna The Prince of Tides (1991) och The Mirror Has Two Faces (1996).

Barbra Streisand är dessutom en liveartist av bästa märke. Tyvärr har hon inte kommit till Sverige för några konserter. Hon har genom åren gjort enbart några få Europaturnéer. De senaste var 2007 och 2013. då var det England och ett antal länder som Nederländerna, Tyskland och Frankrike. Dock aldrig i Skandinavien. Men vi har ju alla dessa underbara skivor. Jag har själv i samlingen alla LP hon gjort fram till 1992 plus förstås ett antal Cd-skivor efter detta. Bland hennes allra bästa skivor är dessa två nedan som båda kom 1971.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *