Brian Wilson 80 år idag – Måndag 20 juni 2022

Brian Wilson föddes 20 juni 1942 i Inglewood, Kalifotnien men växte upp i närliggande Hawthorne i Los Angeles-området. Med sina bröder Carl och Dennis samt kusinen Mike Love och Al Jardine skapade han på 1960-talet musikhistoria med the Beach Boys. Brian var förutom en utmärkt sångare även gruppens visionär; dess låtskrivare och producent. En mästare när det gällde att få fram harmonisång med komplexa orkestreringar

Framme vid mitten av decenniet hade Brian varit med att skriva en rad Top 10-hits; som Surf City för Jan & Dean (1963) och för egna Beach Boys bl.a I Get Around (1964), Help Me Rhonda (1965), California Girls (1965), Wouldn´t It Be Nice (1966) och Good Vibrations (1966). Men redan 1964 hade han fått nervöst sammanbrott och slutade för en tid med turnéer. Han koncentrade sig på skivnspelningar och i juli 1966 kom Beach Boys mest hyllade album Pet Sounds. Men Brian kom mirakulöst tillbaka till att göra flera egna fina abum genom åren och har även turnerat flitigt upp i åren. Han spelade i Sverige senast 2016. Idag hyllas han av en hel musikvärld. Se längt ned i inlägget.

Första gången jag fick se Brian live var när han backad av gruppen the Wondermints kom till Globen annexet 2001. Samma band hade han också bakom sig på Konserthuset i Göteborg 2009. Tredje tillfället jag fick uppelva honom live var när han spelade med the Beach Boys i Trädgårdsföreningen 2012.

Här hyllas Brian idag av sina musikervänner. Vilka fina ord – och i några fall sånghyllningar från artister som Bob Dylan, Elton John, Carole King, Barry Gibb, Smokey Robinson.Mickey Dolenz, Joe Walsh och Lyle Lovett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *