Arthur Brown 80 år idag – Fredag 24 juni 2022

Den engelske rocksångaren och låtskrivaren Arthur Brown föddes 24 juni 1942 i Whitby i norra Yorkshire. Han började med musik i London i mitten av 60-talet och efter ett år i Paris kom han tillbaka till London där han snart kom att bilda gruppen the Crazy World Of Arthur Brown med bl.a keyboardisten Vincent Crane (1943-1989).

De fick en världshit med Fire som blev listetta i England sommaren 1968. Den nådde en andraplacering i USA och var en mindre hit även här i Sverige Gruppen hade spelat här redan året innan då de kom till Teenage Fair-galan i Mässhallen i Göteborg den 23 november 1967. Dagen efter spelade de på Cue Club.

Arthur Brown var en excentrisk bandledare med en helt vild stil. Där han bl.a uppträdde hårt sminkad och med en brinnade eldkrona på huvudet. Han skrek från scen bl a. öppningsfrasen från Fire, “I´m the God of hellfire”.

Från 1969 upplöstes den förra gruppen och nu bildade han ihop med Crane och trummisen Carl Palmer istället Atomic Rooster. Men snart lämnade Brown dessa för nya gruppen Kingdom Come vilka gjorde tre album 1971-1975.

Arthur har därefter gästat flera grupper som Hawkwind och Alan Parsons Project och har spelat en del med Klaus Schulze. Från 1980-talets början bodde han länge i Austin,Texas där han bl.a samarbetade med Jimmy Carl Black känd från Mothers Of Invention.

LP från 1988

Arthur flyttade tillbaka till England 1996 och har på senare decennier turnerat flitigt. År 2005 vann han priset ‘Showman of the Year’ av tidningen Classic Rock efter att ha lett ett tillfälligt återbildat Kingdom Come. Flera konserter och skivinspelningar har också gjorts ihop med Hawkwind. Men på senare tid är det gamla gruppnamnet the Crazy World Of Arthur Brown som gäller mest.

Idag den 24 juni ger han ut ett nytt album, Long Long Road. Nu under namnet Arthur Brown & the Crazy World of Arthur Brown. Det ges ut även i en större box.

Jag fick se och höra honom med sitt nya band på Pusterviks stora scen i mars 2015 och även på Lisebergs Taubescen i augusti 2016. En imponerande vital sångare och jag var djupt imponerad av hans show bägge gångerna. Se bild nedan från Liseberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *