Linda Gail Lewis 75 år idag – Måndag 18 juli 2022

Linda Gail och Micke Finell i Kungsbacka nov 2021

Linda Gail Lewis föddes den 18 juli 1947 i Ferriday, Louisiana och började sin karriär redan i tonåren. Som syster till Jerry Lee Lewis ingick hon i kören på Jerrys turnéer och framme vid 1969 gav de ut albumet Together. Tidgare under 1969 kom hennes första egna album The Twos Sides Of Linda Gail Lewis. 1972 framträdde hon med Jerry Lee på Scandinavium.

Linda Gail är en stark liveartist och är en utmärkt ambassadör för den genuina rock´n roll-musiken med sitt riviga boogie woogie-pianosound. Hon har sedan länge en stor publik i Europa och inte minst i Sverige där hon spelat flitigare än någon annan amerikansk artist jag kan komma på. Hon framträder med svenska kompmusiker – samt ibland med Billy Bremner – där mestadels Micke Finell genom åren fungerat som kapellmästare och manager.

Micke Finell, Peder Sundahl, Linda Gail och Billy Bremner i Göteborg december 2018

Stor internationell uppmärksamhet fick hon för sitt samarbete med Van Morrison på ett album och en turné som bl.a kom till Lisebergshallen i augusti 2000.

Förutom många egna album har hon också succealbumet Wild Wild Wild ihop Robbie Fulks år 2018.

Hon har sedan ett antal år Austin,Texas som bas och spelar även flitigt i USA, bl.a. nu i augusti tillsammans med dottern Annie Marie och Danny B. Harvey och hans band The Head Cat.

Danny B. Harvey har också lyckats få till ett helt nyutgivet album med inspelningar Linda gjort ihop med sin tolv år äldre broder Jerry Lee åren 1963-1973.

Så här skriver Danny på Facebook idag på hennes födelsedag ;

” I’m so proud of this new Linda Gail Lewis album, I gathered all the tracks from multiple sources to get the best versions, remastered them, got people like my good friend Don Randi to check the AFM records to get the correct session details and finally Cleopatra Records came up with the most amazing artwork from photos we supplied. It came out on Friday”

Så här skriver Linda Gail själv

” The Vinyl Records are here!!! 18 singles & album tracks representing my career from 1963-1973, including 2 out of print duets with my brother Jerry Lee Lewis. Cleopatra Records Here’s the linkhttps://cleorecs.com/…/linda-gail-lewis-early-sides…/

Linda Gail Lewis är invald i The Rockabilly Hall of Fame sedan 2012 och blev nominerad till Ameripolitan Music Awards i kategorin Årets Rockabilly Female 2020 i Memphis.

Med Billy Bremner och Micke Finell i Kungsbacka 2018

Jag har sett henne ett stort antal gånger live och hon är ett superproffs som alltid levererar och är en glädjespridare som få. Nedan ett album jag fick signerat när jag träffade henne uppe på Radio Göteborg 1995.

Linda med mångårige maken Eddie Braddock i Göteborg 2018
Linda Gail och jag i Kungsbacka

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *