Brian May 75 år idag – Tisdag 19 juli 2022

Brian May; gitarrist och låtskrivare i Queen föddes den 19 juli 1947 i Hampton, London. Tillsammans med Freddie Mercury, Roger Taylor och John Deacon skapade de rockhistoria och de beräknas ha sålt över 300 miljoner skivor,

Efter att Mercury avlidit 1991 gjorde Queen en Tv-sänd hyllningskonsert till denne på Wembley i april 1992 inför 72 000 personer och med mängder av gästartister. Det blev Deacons avslutskonsert, men Brian och Roger återupptog bandet så småningom och har varit alltmer aktiva med livekonserter sedan 2005. Just nu på turné och Brian firades på scen med publiken sjungande Happy birthday under Queens konsert i Köpenhamn ikväll. Tryck länk nedan.

https://cdn.jwplayer.com/previews/c5KRuOON

Brian May är ansedd som en musikalisk virtuos och kommer ofta med på listor över världens främsta rockgitarrister. Bland låtar han skrivit helt eller ihop med Mercury finns We Will Rock You, I Want It All, Fat Bottomed Girls, Flash, Hammer To Fall, Who Wants To Live Forever och The Show Must Go On,

2001 invaldes May i Rock and Roll Hall of Fame som medlem i Queen och 2018 tilldelades bandet en Grammy Lifetime Achievement Award. Han erhöll 2005 Brittiska imperieorden för sitt arbete inom musik och välgörenhet. Vidare har han avlagt en doktorsexamen i astrofysik vid Imperial College London 2007.

Soloalbum från 1991

Jag fick se Brian live en enda gång. När Queen spelade på Scandinavium i maj 1977. En kanonkonsert förstås och minnesvärt för mig är den intervju jag gjorde med Brian innan konserten på ett hotellrum uppe på Park Avenue där jag och en GT-journalist fick en exklusiv halvtimma,.Tyvärr finns inga bilder eller band från det mötet kvar hos mig.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *