Jan Garbarek Group kom till Stora Teatern – Söndag 2 oktober 2022

Jan Garbarek Group kom till Stora Teatern i Göteborg denna söndagseftermiddag. Ett relativt sällsynt besök i staden för denne Norges mest kände saxofonist och jazzmusiker. Senast var 2002 på Konserthuset. Kvar sedan dess är tyske pianisten Rainer Brüninghaus och nu med legendariske indiern Trilok Gurto på trummor/percussion och brasilianaren Yuri Daniel på bas. Dessa fyra har spelat ihop en längre tid och är musiker i yppersta världsklass.

Jan har en underbar ton i sin saxofon. Vi fick melodisk jazzfusion blandat med mer lugna stycken och vissa drag mot world music genom Gurto som fick ett längre solo efter ca 80 minuter, en låt som Garbarek avslutade med att spela flöjt. Etnofusion är en term jag sett om Jans musik.

En timma 50 minuter konsert blev det och vi fick inte en enda låtpresentation. Cirka 300 personer lyssnade andäktigt och vi njöt av den fina stämningen och deras skicklighet.

Rainer Brüninghaus
Trilok Gurto

Jag gjorde en liten research kring Jan Garbareks besök i Göteborg. De har inte varit många och jag kan ha missat någon. Själv hörde jag honom nu för första gången.

Han kom till Göteborg i december 1973 till den då relativt nyöppnade klubben Jazz Artdur för två kvällars spelningar. Bobo Stenson var pianist i kvartetten. Han kom till Lisebergs musikpaviljong i augusti 1987. Lars Janson var pianist och det gjordes en tv-inspelning, Året efter kom han med kvartett till Stenhammarsalen, nu med Eberhard Weber på bas och Rainer Brüninghaus på piano.

Jan kom också i december 1999 till Oskar Fredriks Kyrka för en spelning ihop med the Hilliard Ensemble som då var aktuella med albumet Mnemosyne. Uppföljaren till det album som blev mycket omtalat 1994, Officium.

Därefter dröjde det till november 2002 då han kom till Konserthuset med Jan Garbarek Group. Brüninghaus var pianist/keyboardist, Weber basist och danskan Marilyn Mazur fanns på slagverk.

Jan har spelat in sina skivor för tyska skivbolaget ECM sedan 1971 fram till idag. Under 1970-talet spelade han in ett flertal ihop med Keith Jarrett, bl.a My Song från 1978.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *