Loretta Lynn död – Tisdag 4 oktober 2022

Loretta Lynn avled idag tisdag på sin ranch i Hurricane Mills, Tennessee och blev 90 år gammal. Hon föddes 14 april 1932 som Loretta Webb i Butcher Hollow i Appalacherna, Kentucky. en fattig uppväxt som ett av åtta syskon. Mamma till fyra barn redan innan hon fyllt 19 år. Skivdebuten dröjde till 1960 med egna låten I´m A Honky Tonk Girl på lilla bolaget Zero. Hon fick därefter skivkontrakt med Decca och första albumet Loretta Lynn Sings kom 1963.

Loretta hade en av de längsta karriärerna inom countrymusiken och var nominerad till Grammy 18 gånger och vann tre gånger. Den senaste kom 2005 för albumet Van Lear Rose.

Första albumet kom 1963 och Loretta hade hela 24 listettor på singellistan och 11 album nådde förstaplats på Billboards countrylista. Bland hits kan nämnas You Ain’t Woman Enough (To Take My Man), Don’t Come Home A-Drinkin’ (With Lovin’ On Your Mind), Blue Kentucky Girl, One’s On The Way, You´re Looking At Country, Rated X, The Pill, Fist City och Coal Miner’s Daughter. Flertalet av dem komponerade av Loretta själv. Många av dessa var ofta för sin tid textmässigt vågade.

Den senare låten aktualiserades i långfilmen från 1980 som baserades på hennes liv. Sissy Spacek vann en Oscar för sin rollprestation.

Väldigt lyckat är också hennes samarbete med Conway Twitty. De uppträdde första gången tillsammans på countryfestivalen på Wembley Stadium i London 1969 och kom att ge ut i stort sett ett duettalbum per år mellan 1971-1981. Ett annat fint album är Honky Tonk Angels från 1993 där hon sjöng ihop med Dolly Parton och Tammy Wynette. 

Med albumet Van Lear Rose från 2004 fick hon en ny bred publik och det skrevs om henne i rocktidningarna. Mycket genom att det var Jack White som var producent och gitarrist på den och som också gav ut det på sitt skivbolag Third Man Records. Även Full Circle från 2016 och Still Woman Enough från 2021 – båda producerade av John Carter Cash – blev också mycket uppmärksammade.

Loretta turnerade långt upp i åren men efter en stroke 2017 och att hon skadade höften 2018 blev det inga fler konserter, Hon valdes in i Country Music Hall of Fame 1988. År 2013 fick hon utmärkelsen the Presidential Medal of Honor utdelat av Barack Obama.

Loretta har varit i Sverige vid två tillfällen bara. Först i maj 1970 då hon kom till Kongresshallen i Stockholm och dagen efter till Lisebergs Konserthall. Sedan kom hon till countryfestivalen i Scandinavium 1977. Vid det senare tillfället fick jag se henne göra en proffsig knapp timme. Hon hade till skillnad från många andra sitt egna band med sig.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *