Sven-Bertil Taube död – Fredag 11 november 2022

Sven-Bertil Taube avled i sitt hem i London fredag 11 november vid 87 års ålder. Han föddes i Stockholm 24 november 1934.

Han har en fantastisk karriär som sångare och skådespelare. Han spelade in sin första LP i USA Swedish Folk Songs & Ballads 1954, tog gitarrlektioner i Madrid, började på Dramatens elevskola 1958 för att 1960 debutera i Gisslan på Dramaten och därefter få roller i bl.a Hamlet, Romeo och Julia, Svejk i andra världskriget. Å vilket härligt krig och Klas Klättermus.

Men det är som sångare vi minns honom mest, Hans många inspelningar till orkesterarrangemang av barndomsvännen Ulf Björlin revolutionerade svensk visa i slutet av 1950-talet. De tolkade genom åren på lyckade album svenska poeter som Carl Michael Bellman, Erik Axel Karlfeldt, Nils Ferlin, Lars Forssell och Ulf Peder Olrog samt utländska kompositörer som Mikis Theodorakis och Leo Ferré. Samt förstås alla kongeniala tolkningar av repertoaren av sin fader Evert Taube (1890-1976). År 1970 började Sven-Bertil Taube framträda med Evert Taube vid dennes sommarkonserter på Gröna Lund där han efter faderns död förde traditionen vidare själv.

Han spelade komedi, musikal och operett, bland annat Toffelhjältar på Lisebergsteatern 1979, Glada änkan i Köpenhamn 1986, La Cage aux Folles i Oslo 1987, Kiss Me Kate på Malmö Stadsteater 1988 och Art på Folkan i Stockholm 1993.

Från 1990-talet påbörjade han en ny framgångsrik omgång av svenska filmer, inte minst med flera produktioner av Richard Hobert såsom Ålder okänd (1991), Händerna (1994), för vilken han tilldelades en Guldbagge som Bästa skådespelare, Födelsedagen (2000), Tre solar (2004) och En enkel till Antibes (2011) som även den genererade en Guldbagge till Taube. Han medverkade också i storfilmer som Jerusalem (1996), för vilken han blev Guldbagge-nominerad som Bästa manliga biroll, Swedenhielms (2003), TV-serien Danslärarens återkomst (2004), Arn – Tempelriddaren (2007). Även för rollen som den gamle mångmiljonären Henrik Vanger i Millenniumtrilogins första del Män som hatar kvinnor (2009) blev han Guldbagge-nominerad som Bästa manliga biroll. 2015 medverkade han i TV4:s program Så mycket bättre.

Album från 2014 producerat av pianisten Peter Nordahl

Jag har sett honom på scen vid flera tillfällen. På Lisebergs stora scen, i Kungsbacka Teater och ihop med Håkan Hellström på Konserthuset i Göteborg 2007. En imponerande scenpersonlighet långt upp i åren. Glädjande nog fick jag göra en intervju med honom uppe på Stora Teaterns foajé för P4 Radio Göteborg i samband med en pressträff när den stora Evert Taube-boxen med samtliga inspelningar lanserades.

Sven-Bertil har spelat in över 30 studioalbum och har mottagit en mängd priser och utmärkelser. Tre Grammisar och två Guldbaggar, Svenska Akademiens kungliga pris samt kungliga medaljen Litteris et Artbus för att nämna några.

Priser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *