Grammyvinnande jazzsångerskan Samara Joy kom till Nefertiti – Onsdag 1 mars 2023

Den 23-åriga jazzvokalisten Samara Joy från Bronx, New York har gjort en kometkarriär. Det självbetitlade debutalbumet kom på etiketten Whirlwind 2021, andra albumet Linger Awhile på det legendariska Verve Records 2022 och detta gav henne nyligen två Grammys; en för ”best new artist” och en för ”best jazz vocal album”. Tätt inpå de priserna kom hon nu till Sverige för två spelningar. På Fasching den 28 februari och denna kväll 1 mars var det i klassiska jazzklubben Göteborg.

Samara Joy har en mästerligt varierad jazzröst. Vi fick en bra blandning av snabba nummer och ballader. I de senare imponerade hon kanske mest. I låtar som Guess Who I Saw Today, Stardust och Round Midnight. Låten Nostalgia skriven av Fats Navarro med text av Samara var också superb.

Det var en stark upplevelse att se och höra denna hela jazzvärldens hetaste unga sångerska så här intimt i början av hennes karriär. Hon tar upp gammal men ofta också nuförtiden sällan spelad jazzrepertoar och gör det så bra. Det fina bandet bestod av Luther S. Allison på piano, Michael Migliore på bas och meriterade Evan Sherman på trummor.

Samara var också härligt ungdomligt sprudlande i sina mellansnack. Hon lovprisade sin mentor,, musikläraren och pianisten Barry Harris som tog sin an henne när han var 89 år. Hon gjorde dennes låt Now and Then med egen text. Hon nämnde Abbey Lincoln (vars Retrobution hon gjorde) och Betty Carter (Something Big och Social Call från hennes repertoar) och Carmen McRae som förebilder. Andra halvans inledande Sweet Pumpkin´ var en höjdare liksom Linger Awhile. Avslutande Ellington-låten Just Squeeze Me var också en härlig låt där Samara skojade till det med improviserad text i slutet,. Hon var på ett strålande spelhumör.

Två set om ca. 40 resp, 55 minuter. Ca. 230 personer i den fullsatta källarlokalen njöt till denna uppvisning. Jag fick chans att få en bild md henne efteråt. På min fråga om hon kände till någon svenska sångerska svarade hon blixtsnabbt Alice Babs vars sång till Duke Ellingtons musik hon gillade skarpt. Hon hade också börjat ta operalektioner sedan ett år tillbaka och det fanns ju inslag av detta i hennes sång ikväll.

Låtlista

This Is The Moment

Can´t Get Out Of This Mood

Guess Who I Saw Today

Lily Flowers

Nostalgia (The Day I Knew)

Social Call

Linger Awhile

Sweet Pumpkin´

Now And Then

Worry Later

Round Midnight

Something Big

Retrobution

Stardust

Just Squeeze Me

.

:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *