Jubilarer idag ; Andrew Lloyd Webber 75 år och George Benson 80 år – Onsdag 22 mars 2023

Andrew Lloyd Webber föddes den 22 mars 1948 i Kensington, London . Presentation är nästan onödig över denne musikmästare, Han är världen främste musikalkompositör och kan också titulera sig teater- och filmproducent samt författare.

Webber började spela violin vid tre års ålder och skrev egna kompositioner redan i barndomen. Han studerade bl.a vid Magdalen College i Oxford och på Royal College of Music. Under tiden som student vid Magdalen College lärde han känna Tim Rice (född 1944). Denne kom att till att börja med bli textförfattare till Lloyd Webbers musikkompositioner. Med verk som Jesus Christ Superstar (1970) och Evita (1978). Senare musikaler med andra textförfattare är bl.a Cats (1981), Song And Dance (1982),Starlight Express (1984) ,The Phantom Of The Opera (1986), Aspects Of Love (1989) och Sunset Boulevard (1993).

SamlingsCd utgiven 1998

Webbers musikaler har slagit alla rekord. Han adlades 1992 och har vunnit alla priser som går att få inom teatervärlden. Dessutom en Oscar och en Golden Globe för låten You Must Love Me ur musikalfilmen Evita och han har tre Grammy-vinster i USA.

Gitarristen, sångaren och kompositören George Benson fyller idag 80 år. Han föddes den 22 mars 1943 i
Pittsburgh, Pennsylvania. Han började spela gitarr tidigt och albumdebuterade 1964 med ett album på Prestige ihop med Brother Jack McDuff. Första gången George kom till Sverige var när han spelade en vecka på Gyllene Cirkeln i Stockholm med just McDuffs kvartett i juli/augusti 1964.

Det blev en hel del skivor därefter inom jazz, soul och funk. På 1960-talet kom skivor på såväl Verve som A &M. Han var sedan anställd på CTI Records från 1968 och gav även ut flera egna album där åren 1971-1976 innan det stora genombrottet kom med albumet Breezin´ på Warner senare 1976

Albumet låg etta på tre av Billboards listor samtidigt; pop, jazz och R&B. Hans version av Leon Russells  This Masquerade släpptes som singel och blev en Top 10-hit i poplistan och vann en Grammy för årets låt. De följande albumen In Flight (1977) och livedubbeln Weekend In L.A (1978) blev också storsäljare. Nedan en samling från Sony täckande åren 1963-1980.

Under 1977 spelade han för filmen The Greatest (om Muhammad Ali) in originalversionen av The Greatest Love Of All, som senare blev en stor hit för Whitney Houston. 1980 hade han ännu en stor framgång med låten Give Me The Night producerad av Quincy Jones. Han har ytterligare fem Grammy-vinster för låtarna Theme From Good King Bad (1976), On Broadway (1978), Off Broadway (1980), Turn Your Love Around (1981) och Being With You (1983). Han har fortsatt släppa nya album, efter raden av album för Warner fram till 1989 för etiketter som GRP, Concord och Provogue och han har turnerat flitigt genom alla år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *