Jazzpianisten Ahmad Jamal död – Söndag 16 april 2023

Den amerikanske jazzpianisten, kompositören och bandledaren Ahmad Jamal avliden den 16 april i Ashely Falls, Minnesota 92 år gammal. Han föddes som Frederick Russell Jones den 2 juli 1930 i Pittsburgh, Pennsylvania. 1950 flyttade han till i Chicago. Född baptist konverterade han samma år till islam och ändrade sitt namn.

Jamal gav ut sin första skiva 1951 på skivbolaget OKeh under gruppnamnet The Three Strings, snart omdöpta till Ahmad Jamal Trio. De gav senare ut album på Parrot (1953–55) och Epic (1955)

Samlingsbox av 14 LP på 10 CD utgivet 2017

De fick sin första kommersiella framgång på etiketten Argo med albumet But Not For Me/Ahmad Jamal at the Pershing (en klubb i Chicago) som 1958-59 spenderade över två år på Billboard-topplistan och nådde plats 3 som högst. I bandet då basisten Israel Crosby och trummisen Vernel Fournier. Även uppföljaren Ahmad Jamal, Volume IV var ett livealbum och nådde plats 11 på albumlistan 1958. Ett tredje album Jamal at the Penthouse kom till plats 32 år 1960. Från 1964 hade han New York som bas.

Ahmad Jamal blev känd för sitt lugna pianospel under en tid när det annars ofta var ett högt tempo inom jazzen. Bland de som sagt sig varit inspirerade av hans stil finns Keith Jarrett och Herbie Hancock. Hans musik har senare använts i hiphoplåtar, främst från 1970 års album The Awakening på Impulse Records där låten I Love Music har samplats i över 40 låtar.

Ahmad Jamal var under sju decennier en av de flitigaste jazzmusikerna på skiva och har genom åren gett ut ca. 50 album. Under Grammygalan 2017 hyllades han med ett Lifetime Achievement Award för sina insatser inom musiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *