Willie Nelson 90 år idag – Lördag 29 april 2023

Willie Nelson fyller 90 år idag. Han föddes 29 april 1933 i Abbott, Texas. Han flyttade till Nashville 1960. Från 1961 spelade han in för Liberty där vi på hans albumdebut …and then I wrote 1962 kan se vilka låtar han redan då skrivit, klassiker som Crazy, Funny How Time Slips Away och Hello Walls.

Han gick 1964 över till RCA och albumdebuterade där 1965 med Country Willie – His Own Songs producerat av Chet Atkins. Han lämnade dem 1972 och efter två fina album för Atlantic 1973 och 1974 blev det Columbia från 1975.

Första Atlantic-Lpn kom 197

Willie flyttade tillbaka till Texas i början av 1970-talet och och har sedan 1977 haft sitt hem på en gård med golfbana och studios m.m i Hill country-området utanför Austin. Han var nu en av de ledande inom det som kallades outlaw-musiken som nådde sin topp när RCA 1976 gav ut miljonsäljande samlingsalbumet Wanted! The Outlaws.

Det var på Columbia Willie fick sina största skivframgångar. Album som Red Headed Stranger (1975), Stardust (1978) och Always On My Mind (1982) gav honom en stor bred publik. Som bara fortsatte genom åren. Han är nr. 1 av alla artister på Billboards albumlista för 1980-talet och All-time är han på top 20.

Willie skrev många av sina låtar men gjorde också ett flertal uppmärksammade covers som han satte sin omisskännliga prägel på. Med sin speciella röst och sitt gitarrspel på en gammal nylonsträngad akustisk gitarr. En bred repertoar men i det stora hela är det övervägande countrymusik han gett ut. På Billboards countrylista fick han in hela 118 låtar åren 1962-2010. Några av låtarna ses nedan på denna samlings-cd

Willie har varit ständigt på turné genom decennierna, feb-april i år har han spelat i USA på en 90th Birthday Tour- och är dessutom något extraordinärt flitig att ge ut skivor. Det som kom ifjol var det 73;e albumet. Till detta finns otaliga samlingsskivor. Grammyvinsterna är många. Hela 15 stycken med de två han fick tidigare i år för albumet A Beautiful Time. Han har dessutom haft roller i 30 långfilmer där särskilt kan nämnas The Electric Horseman (1979), Honeysuckle Rose (1980) och Barbarosa (1982).

Willie är en ikon i USA och nu firas han stort med två dagars konserter i Hollywood Bowl i Los Angeles den 29 och 30 april. Han kommer själv att uppträda ihop med ett pärlband av kända artistkollegor. Vad sägs om alla dessa artister nedan.

Första spelningen i Sverige för Willie var när han ihop med Waylon Jennings kom till Konserthusen i Göteborg och Stockholm i september 1970. Därefter dröjde det faktiskt till 1992, då ihop med Waylon, Johnny Cash och Kris Kristofferson i gruppen Highwaymen i Globen. Den konserten var jag på liksom på den i Cirkus i Stockholm 1994 när kom med sitt band som han kallade Family.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *