Creams textförfattare Pete Brown död – Fredag 19 Maj 2023

Den brittiske poeten, textförfattaren och musikern Pete Brown avliden 82 år gammal .Han var född 25 december 1940 i Ashtead, Surrey och är känd mest för sitt samarbete med Jack Bruce med låtar till Cream i slutet av 1967-1968 och därefter till Jacks soloalbum.

Pete var tidigt inne på poesi. Han var inspirerad av Dylan Thomas och de amerikanska beatförfattarna och fick sin första dikt publicerad när han endast var 14 år gammal. Han kom även att samarbeta med jazzgrupper och med folkmusikern Davey Graham.

Åren 1965 och 1966 deltog han i poesiuppträdanden i Royal Albert Hall ihop med de amerikanska beatförfattarna William S. Burroughs, Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti och Robert Graves och var även på en turné runt Storbritannien med Ginsberg.

Musiken tog sedan mer plats och han bildade bl.a The First Real Poetry Band med bl.a John McLaughlin på gitarr, Han fick 1967 kontakt med Ginger Baker och blev inviterad att skriva texter åt dennes nya supergrupp Cream där även Jack Bruce och Eric Clapton ingick.

Med Jacks musik skrev Peter texter till Creams hitsinglar Wrapping Paper, I Feel Free, White Room och Sunshine of Your Love samt till många albumlåtar.

1968 bildade han gruppen Pete Brown and His Battered Ornaments med bl.a Chris Spedding på gitarr. De gav ut albumet A Meal You Can Shake Hands With In The Dark 1969 innan Brown hoppade av och gruppen fortsatte för ett album till under det kortade namnet Battered Ornaments. Pete hade nu istället åren 1969-1971 det progressiva rockandet Pete Brown & Piblokto!. De gav ut två album på etiketten Harvest under 1970.

Pete fortsatte även efter efter Cream att skriva låtar tillsammans med Jack Bruce. Han står för texterna till de flesta av Jack Bruce soloalbum ända fram till dennes död 2014., bl.a till albumen Songs For A Tailor (1969), Harmony Row (1971) och Out Of The Storm (1974) . På den förstnämnda finns låten Theme For An Imaginary Western, en klassiker som även spelats in av Mountain, Colosseum och Greenslade.

År 1972 skrev Pete texter till Dick Heckstall-Smiths album A Story Ended. Därefter gjorde han samma år en LP med Graham Bond: Two Heads Are Better Than One. Han kom med soloalbumet The Not Forgotten Association på Deram 1973. Från mitten av 1970-talet skrev han även en del filmmanus, bl.a kan nämnas till barnfilmen Felix The Cat; The Movie (1988).

Pete Brown kom ut med sina memoarer White Rooms & Imaginary Westerns 2010 och bland det senaste han var inblandad i var texterna till Procol Harums allra sista album Novum 2017.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *