Dream Theater till Partille + Sahron Jones och Mose Allison avlidna – 20 november 2016

Dream Theater, det amerikanska proggmetal-bandet, utannonserar turnén Images, Words & Beyond till Partille, Malmö och Stockholm i februari nästa år. De är ju lite av ett favoritband bland andra musiker och har en stor fanskara, men är kanske inte lika mycket omhuldade av media. För trots att biljetterna släpptes till konserten i Partille Arena i fredags har det skrivits och talats frapperande lite om deras kommande Sverigebesök. Mig veterligen har de aldrig varit här i Göteborg med omnejd. Åtminstone har jag inte sett dem live. De har däremot spelat i Stockholm åtskilliga gånger, 1998 (Cirkus) och 2000 (Solnahallen) mm.  Senast gruppen spelade i Sverige var 2014 i Globen Annexet, då de körde en 3 timmar lång show, och innan dess 2012 var de i Johanneshovs Isstadion. Till Hovet kom ca 3 400 pers och nya Partille Arena kan ta in 4000 åskådare. Blir troligen fullt även om biljettpriset på 665-995 kronor kan tyckas väl saftigt.

De bildades i Boston redan 1986 men albumdebuterade först 1989. Uppföljaren var just Images and Words från 1992 ,deras mest framgångsrika och enligt många kanske även bästa album. För att fira 25-årsjubiléet av detta görs nu en storslagen turné där de framför albumet i sin helhet tillsammans med övriga favoriter från sin repertoar.

Dream Theater består idag av John Petrucci (gitarr), John Myung (bas), James LaBrie (sång), Jordan Rudess (keyboards) och Mike Mangini (trummor).

Pink Floyd är hetare än någonsin. Föranlett av nyutgivna boxen The Early Years 1965-72, 28 CD med t.ex deras livespelning på Gyllene Cirkeln i Stockholm 1967,  har tydligen i stort sett alla musiktidningars redaktioner tänkt samma sak.”Vi måste ha de där gossarna på omslaget”. Sålunda kan vi nu i Uncut, Classic Rock, Record Collector och svenska Rock´n´Roll Magazine läsa ingående om gruppens tidiga år. Egentligen är det bara Mojo som avviker genom att istället satsa på R.E.M., men de har å andra sidan sett till att nu aktuella specialtidningen Mojos 60´s mycket riktigt har Pink Floyd som dragare. Grupper som turnerar som s,k hyllningsband och enbart gör Pink Floyd-musik finns många. Svenska P-Floyd  lett av dalmasen Jan Stumnsner är ett av dem som funnits längst av alla och nu är de på turné som når Lorensbergsteatern onsdag 23 november.

Sharon Jones död. Det verkar inte vara någon hejd på denna svarta månad november när det gäller artister som lämnat oss, Den 18 november avled den amerikanska sångerskan Sharon Jones i cancer. Hon blev 60 år och var känd som en fantastisk liveartist där hon jämfördes med namn som James Brown och Tina Turner. Med sin grupp Sharon Jones & the Dap-Kings albumdebuterade hon 2002 och deras retrosoul-sound lanserades på det New York-baserade skivbolaget Daptone. Husband på bolaget var just the Dap-Kings, som oftast bestod av åtta man, och ett flertal av dessa spelade på Amy Winehouse-albumet Back To Black.

Tyvärr fick jag aldrig tillfälle se Sharon och hennes band live. Men de spelade en sen fredagskväll på Pustervik den 12 maj 2006 och detta bandades av P3 Live som sände delar av konserten 25 juli samma år. Därefter blev det ett besök till Stockholm där de spelade två kvällar 8 och 9 juli- 2008 på Berns, efter att ha spelat på Roskildefestivalen den 6 juli.  De kom sedan till Göta Källare i Stockholm den 22 juli 2010.

Mose Allison, pianist, sångare och kompositör, dog nu den 15 november några dagar efter sin 89-årsdag. Han var en unik personlighet med en egen stil, Blues och jazz fanns i botten och han var en sensation när han kom med sitt första album Back Country Suit 1957  innehållande Young Man´s Blues och redan samma år släppte  han sitt andra album där vi fick hans mest kända låt Parchman Farm. Andra fina låtar signerade Mose är The Seventh Son och Your Mind Is On Vacation. Hans musik har influerat många blues- och rockartister som  t.ex Van Morrison The Who, the Rolling Stones och J.J, Cale.  En som var inspirerad av Mose var vår egen Cornelis Vreeswijk och man kan läsa i Klas Gustafssons bok Lyssnarens guide till Cornelis om hur denne såg Mose Allison live på Nalen 1959.
 
Sharon jones

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *