Carmen på GöteborgsOperan – 26 november 2016

Carmen hade premiär igår kväll på GöteborgsOperan. Den skrevs av fransmannen Georges Bizet 1875 och har getts i otaliga uppsättningar sedan dess.

Detta lär vara mest spelade och omtyckta operan någonsin. Så det passade bra att jag såg just den, såpass ovan vid opera som jag ändå är. Någon egentlig recension vågar jag mig inte på men jag njöt av kvällen och skriver ändå här lite om den.

I Göteborg är den mest omtalade uppsättningen den i Scandinavium 1988 med bl.a Marie-Louise Hasselgren och Sylvia Lindenstrand som Carmen och Sixten Ehrling och Neeme Järvi som dirigenter. Senast den gick upp i staden var på GöteborgsOperan 2000 med bl.a Ulrika Tenstam som Carmen. Sexton år senare kommer den nu i vinter att gå fram till 23 februari.

Det var således en förväntansfull publik på premiären. Vi får en snyggt koreograferad opera i fyra akter. Den sjungs på franska och görs i den ursprungliga versionen med talad dialog. Med textöversättning på skärm ovanför scen är det lätt att hänga med i handlingen. Carmen innehåller helt klart fantastisk musik där de mest kända är Habanera-arian och Toreador-sången. Carmen görs av Katarina Giotas, Don José av Joachim Bäckström och toreadoren Escamillo av Daniel Hällström. Publiken var entusiastisk över prestationerna, Giotas sensuell och stark, mest ovationer fick Joachim Bäckström i andra akten. En tråkig sak var att till tredje akten hade Julia Sporsén i rollen som Micaela tappat rösten och då hennes ersättare var sjuk fick det stuvas om en hel del. Dirigent på premiären amerikanskan Karen Kamensek.

En av de första LP-skivor jag skaffade med klassisk musik var den du ser nedan.  En uppsättning  från Kungliga Teatern i Stockholm 1973 med Edith Thallaug som Carmen. Utgiven på Åhléns egna skivbolag Lyssna. Så den skivan stod jag och sålde i massor minns jag under mina år nere på skivavdelningen på Åhléns i Nordstan på 70-talet.

En annan LP i min samling är The Naked Carmen på Mercury utgiven 1970. Om denna skrivs det så här på sighten Dusty Grooves ” A weird and wild concept album – a 70s recasting of Bizet’s Carmen, with some cool moogy touches, and vocals from Melba Moore! ”

img_1861img_1862

img_1832img_1850

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *