Rolling Stones i pressen och Bob Dylan kommer till Sverige i april

 

 

Rock´n´Roll Magazine och Uncut har i sina nya nummer långa artiklar om the Rolling Stones. Båda föranledda av aktualiteten med nya albumet Blue & Lonesome. I den svenska tidningen är det dock mest nostalgi och som synes på bilden är det 60-talet som speglas i den första delen av tre i en genomgång av deras spelningar på svensk mark. Artikelförfattare är Börje Lundberg och Ove Tingvall, vilka gav ut Rolling Stones i Sverige 1998 och det här blir som en uppdatering av den boken.

Det är alltid en höjdpunkt när Rock’n´Roll Magazine, vars första nummer kom 2011, dimper ned i brevlådan. I det aktuella numret 1/2017 finns också längre artiklar om Kansas, Tears, Tommy Steele och King Crimson.

Uncut har en 12-sidig artikel med nya intervjuer med de fyra kärnmedlemmarna plus producenten Don Was. En hel massa bra text om hur mycket 50-talets Chicagoblues betydde för dem mm. I övrigt finns bl.a lång läsning om Phil Collins och Gillian Welch i detta nummer som är årets sista men som ändock går under januari 2017. Så finns också en rad listor över Årets bästa inom musik, film och böcker. Jag får återkomma i detta ämne i framtida blogg, men kan här bara konstatera att Uncut röstat fram David Bowies Blackstar som Best new release, följd av Radiohead och Nick Cave. Bowie är i topp även Best archive releases med Who Can I Be Now? följd av Van Morrisons livealbum It´s Too Late To Stop Now..

Bob Dylan kommer till Sverige i vår för att ge tre konserter. Två av dem sker på Waterfront i Stockholm den 1–2 april och den tredje äger rum på Sparbanken Skåne Arena i Lund den 9 april. Biljetterna släpps den 14 december. Tilläggas kan att han även spelar i Köpenhamn 6 och 7 april.

Det har funnits mycket att läsa om Bob Dylan i svensk press i dessa dagar och bl.a hade Dagens Nyheter i lördags flera texter. Den förträfflige Nils Hanson hade där tänkt till över Dylan-covers och fått till i en Top 25-lista. På förstaplats kom här Sam Cooke med Blowin´In The Wind (1964), följd av Them med It’s All Over Now, Baby Blue (1966). Särskilt gladde det mig att se två av mina absoluta favorit-tolkningar på listan. På platserna 15 resp. 16 finner vi Jason and The Scorchers med Absolutely Sweet Marie (1984) , från deras debutalbum Fervor, och Texas Tornados med sin version av To Ramona (1992). Den senare från deras tredje album och gruppens sångare Doug Sahm hade en lång bekantskap med Dylan. De gör tillsammans en version av Wallflower på Doug Sahm and Band-albumet på Atlantic från 1973 där Bob även medverkar på två andra låtar.

En reflektion är att när man ser en sådan lista skulle det kunna läggas till så väldigt många fler, Tyder inte detta på att det storartade med Bob Dylan inte enbart ligger i texterna utan likaväl också det faktum att han skrivit enastående melodier.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *