Justin Kauflin – jazzpianist av guds nåde på Nefertiti – 16 februari 2017

Justin Kauflin Trio var tillbaka i Göteborg den 16 februari för vad som på denna Europaturné var den enda Sverigespelningen. På Nefertiti där de även spelade den 10 oktober 2015. Något jag av någon outgrundlig anledning missade men som tur var kunde jag denna gång ta igen detta.

För en så makalöst lyrisk och melodiskt spelande pianist var det länge sedan jag hörde. Han har nu vid fyllda 30 år vuxit ut till en stjärna i jazzvärlden, vilket bl.a fått ingen mindre än Quincy Jones att ge ut Justin på sitt skivbolag.

Med sig hade Justin sin gamle barndomskamrat Billy Williams på trummor medan denna gång danske Thomas Fonnesbaek ersatt Christopher Smith på kontrabas. Thomas hade spelat med Justin även tidigare på turnéer men är annars känd från Lars Jansson Trio.

Justin har nytt album på gång och gav oss under sina två set ett flertal av dessa kommande egna kompositioner. I första set på 40 minuter märktes ett skönt arrangemang av Strawberry Fields Forever. Avslutningen där var nya Country Fried där Justin innan låten presenterade den som en slags countrylåt. Han påpekade att han och Billy hade växt upp i södra Virginia och att det var mycket countrymusik i de trakterna.

Leif Wivatts foto.

Andra set började med standardlåten A Sleeping Bee, där han verkligen fick mig att tänka på Bill Evans, följd av kanske kvällens höjdpunkt med Justin solo i For Clark som Justin skrivit för sin mentor, trumpetaren Clark Terry.

Här fanns mycket känsla och inlevelse i hans spel och det blev en förtätad stämning bland de ca 130 i publiken. Den låten finns inspelad på albumet Dedication (2015). Det blev 55 fantastiska minuter i andra delen och det var en fröjd det hela med samspelet mellan de tre.

Missa förresten inte dokumentären Keep On Keepin´ On  (2014) om mötet mellan Justin och Clark Terry på Netflix. Rörande scener med en döende äldre jazzgigant och hans kärlek till den blinde ynglingen. Och vice versa.

Leif Wivatts foto.

Jag fick en kort pratstund med Justin efter giget och på frågan om förebilder så sade han direkt klassisk musik och när det gällde jazzpianister så var det Mulgrew Miller, Bill Evans och Keith Jarrett, Det är helt klart att gillar man dessa så måste Kauflin kollas in. Han är nu redan där och nosar på Bill Evans höjder.

Justin är ett musikaliskt underbarn, klassiskt skolad i piano och fiol och började spela dessa instrument redan som fyra-åring. Vid 11-årsåldern drabbades han av en ögonsjukdom och blev blind. New York-baserad numera.

Bandet kom direkt från en spelning i Norge och dessa två kvällarna var deras enda i Skandinavien denna gång, De skulle nu vidare ut i Europa och hade bl.a två spelningar på Ronnie Scotts i London innan det i början av mars  är dags för en två-dagars festival i Indonesien. Därefter lång USA-turné.

Leif Wivatts foto.Leif Wivatts foto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *