Julie Rhodes – nytt stjärnskott inom bluesrocken – Fredag 26 maj 2017

Amerikanska sångerskan Julie Rhodes från Boston kom med sitt band till Tryckhallen i Falkenberg fredag 26 maj. Dagen innan hade de genomfört sin första spelning i Europa någonsin på Folk å rock i Malmö. Vi fick en höjdarkväll av bluesrock med ett naturbarn till sångerska, en bra gitarrist i Danny Roaman och ett fett orgelsound som gav en soulmusik-feeling. En Americana-musik med stark bluesbotten och eftersom hon delvis spelat in sin skiva nere i Fame-studion i Muscle Shoals har hon också sydstadssoul och dess groove med sig.

 

Bandet bestod i övrigt av Brendan Moore (keyboard), Josh Sacco (bas) och Tim Carman (trummor)Från debutalbumet Bound To Meet The Devil, som spelades sin 2015 och gavs ut i februari 2016, fanns bara Roaman med medan de övriga är amerikaner bosatta i Boston-området vilka Julie spelat med av och till med genom åren förutom trummisen som var ny för denna turné.  Julies samspel med sin gitarrist var fint, men hon kan nog med fördel ta med alla fem i sitt band framöver även i USA.

 

Julies repertoar har många egna låtar – ofta skrivna ihop med skivans producent Jonah Tolchin – men eftersom hon är tämligen ny och bara har ett enda album ute fick vi också en rad bluescovers. Redan i första halvan låtar av Son House, Fenton Robinson och Freddie King.

 

I andra set fick höra Ray Charles I Believe To My Soul och en åtta minuter lång I’ d Rather Go Blind. Den senare också utgiven som ny singel för Julie. De slutade med en dryga tio minuters Turtle Blues (Big Brother & Holding Co.-låt) och jämförelsen med Janis Joplin kan göras för denna 29-åriga sångerska som bara börjat sin karriär. Med den rösten och sin känsla och inlevelse för det här materialet kan jag inte se annat än att hon kommer att bli mycket omhuldad framöver. För den som är i Göteborg finns chansen se bandet på Oceanen uppe vid Stigbergstorget måndag 29 maj.

 

Efter giget frågade jag Julie om hennes influenser och det var Etta James som var den stora idolen men hon lovordade också Susan Tedeschi. När jag frågade Danny Roaman om hans förebilder så var han direkt på med Mike Bloomfield och av dagens gitarrister Doyle Bramhall II och Derek Trucks.

Jag med Julie Rhodes efter spelningen i Tryckhallen 26 maj-17

Låtlista med tack till Bo Olsson

———————————————–
 
1ST SET: 40 Min
Grinning In Your Face (Son House)
Holes
Key Won´t Unlock My Door
Somebody Loan Me A Dime (Fenton Robinson)
Collector Man
Same Old Blues (Freddie King)
Waiting
Faith

 

2ND SET: 55 Min
Hey Stranger
Hurricane
I Believe To My Soul (Ray Charles)
See The Sun
End Of The Line
I´d Rather Go Blind (Etta James)
In Your Garden
ENCORE:
Turtle Blues (Big Brother & Holding Company)

Måndag 29 maj kom Julie och bandet till Göteborg för en spelning på lilla Oceanen vid Stigbergstorget. Ett komprimerat set inför kanske 40 personer. Kändes inte lika intensivt bra som i Falkenberg och kanske mer solon från Danny Roaman den här kvällen. Men Julies röst är något alldeles extra.

 

——————————————————————————

LÅTLISTA OCEANEN,GÖTEBORG  29 MAJ-17

——————————————————–

Ett set på 70 minuter

Grinning In Your Face (Son House)
Holes
I Believe To My Soul (Ray Charles)
Somebody Loan Me A Dime (Fenton Robinson)
Collector Man
Faith
Hey Stranger
Key Won´t Unlock My Door
Do I Need You (Ann Peebles)
I´d Rather Go Blind (Etta James)
In Your Garden
ENCORE:
Hurricane

Julie och jag efter giget på Oceanen, Göteborg 29 maj-17

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *