Knut Reiersrud med Wentus Blues Band i bluesfest på Nefertiti – Lördag 17 mars 2018

Finska Wentus Blues Band kom till Nefertiti lördagen 17 mars och den här gången hade de med sig Norges idag främste bluesman Knut Reiersrud, Den idag 57-årige norrmannen är  en bluesveteran, superskicklig gitarrist, men också bra på munspel, piano och sång.

Konserten började med Knut solo i fyra låtar, tre med lysande akustiskt gitarrspel, bl.a fina Pony Blues av Charley Patton som Knut kallade den första rocklåten som skrevs. På den sista i hans inledning satt han vid pianot och framförde en Daniel Norgren-låt.

Därefter Wentus själva i 40 minuter. Gruppen som bildades 1986 av basisten Robban Hagnäs och gitarristen Niko Riipa har idag också som medlemmar sångaren Juho Kiharet, trummisen Daniel Hjerppe och keyboardist/organist Pekka Gröhn. Den senare förekom flitigt på många av de låtar de körde från sitt nya album Throwback. Ett hyllningsalbum där de gör låtar av en del av de många bluesartister de kompat genom åren.

Vi fick två låtar av Eddie Kirkland (Done Somebody Wrong och Rainbow), en av Carey Bell (Hard Working Woman), en av Louisiana Red (Thirty Dirty Women), två Canned Heat-nummer (Future Blues och Time Was) och två av Sven Zetterbergs kompositioner (Let Me Get Over It och You Need A Shrink). Även Robert Johnsons Stop Breaking down fanns med under kvällen.

Andra halvan blev med Knut och bandet och var en riktig bluesfest under cirka 65 minuter  Knut är nog Nordens vassaste bluesman. Detta set började med en grymt intensiv version av Buddy Guys klassiker First Time I Met The Blues. Till andra låten som var Robert Crays Too Many Cooks tog Knut i så hårt på sin gröna Stratocaster att strängarna gick sönder. Han fick byta till en Telecaster för att mot slutfasen fått sin Strata fixad. I mellantiden blev det en del munspelande från Knut.

e

Som låt fyra kom här en cover av Peps-låten Falsk Matematik, en publikfriande låt förstås där det blev lite allsång, Efter den lugnare Wood med Knut på piano kom Juho in igen och sjöng i bl,a låten Moonshine. Knut avslutade kvällen solo med en gripande version av Bill Withers låt Grandma´s Hands.

Vi var cirka 210 personer inne den här kvällen som njöt i fulla drag. För min del extra kul efter att nu de tre senaste gångerna (2011,2014 och 2016) ha upplevt konserter med Knut Reiersrud enbart sittande i konstellationen Blues Detour ihop med Eric Bibb och Ale Möller , Det var underbart att få se och höra honom i sitt esse med elgitarr och band.

Wentus Blues Band verkar ha fått en nytändning med denna nya skivan i ryggen och är verkligen suveräna på att anpassa sitt spel till sina gästartister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *