Mina minnen av Jerry Williams (1942-2018) – 25 mars 2018

Jerry Williams bortgång kom som en chock för oss alla i veckan. Han dog söndagen 25 mars och skulle fyllt 76 år i april. Denna urkraft till artist har funnits med mig snart sagt så länge jag kan minnas. Jag hörde honom första gången på radio när låtarna Darling Nelly Gray och Twistin´ Patricia kom in på Tio I Topp 1962 och har följt honom med intresse alltsedan dess.

En hel del verkligt bra skivinspelningar finns bland de mer än 20 albumen men det är som liveartist han firade de största triumferna. Från det jag såg honom i Bengtsfors Folkets Park någon gång i början av 70-talet fram till de senare årens konserter 2016 och 2017 var jag alltid imponerad över hans shower. Hans röst och scennärvaro var oförtrutet stark genom åren. Rent koreografiskt hade han ett rörelsemönster på scen som ingen annan. På många sätt höll han internationell världsklass och detta in i det sista efter mer än 50 år. Rent otroligt egentligen när man tänker efter.

Första gången i Göteborg var i januari 1975 på en klubb inne i Gårda med namnet Sha La La, samma ställe som sedan hette Crazy Daisy är sedan Talking Heads gjorde ett legendariskt gig 15 juni 1978. Minns att jag gjorde en kortare intervju med Jerry där och att även Lena Maria & Sweet Wine spelade samma kväll. Dougie Lawton var gitarrist i det senare bandet och han kom ju sedan under åren 1977-83 att ingå i Jerrys band Roadwork.

Jag fick under åren på P4 Radio Göteborg ytterligare några kortare tillfällen att prata med honom. Alltid vänlig och rolig att prata med, men svarade kanske inte mer än han behövde. Jag får återkomma med mer detaljer när jag hittat intervjuerna bland mina kassettband.

Konserthuset 19 feb-2017

Det var i folkparksmiljö inför en taggad publik Jerrys rock gjorde sig som allra bäst. Blev tyvärr inte särskilt ofta jag såg honom i den miljön. Minns vagt en fin spelning i Kungälvs Folkets Park 1976 och sedan remarkabla 40 år senare i Societetsparken i Varberg en fin kväll inför säkert 5000 personer den 5 augusti 2016. Det var en makalöst fin stämning när han rev igång med Cruisin´ On A Saturday Night..

En konsertupplevelse jag sent kommer att glömma. Vi fick de givna hitsen men också en radda mer udda låtval under en show på 1 timma 15 minuter, Med elva personer i kompet varav tre blåsare och tre körtjejer.

Konserthuset,Göteborg den 19 feb-17

Skrev så här på Facebook. Jag hade inte startat min blogg ännu.

Leif Wivatt I Varberg, Det var en uppvisning minsann, Kanonbra väder , publik på kanske 5000 i en underbar miljö. Svängde nåt oerhört. Gitarristerna Staffan Astner o Matte Lagerwall briljerade, trummor o bas så tighta så man kom att tänka på Rockpile, Tre sångerskor i kören med en extra insats i fina Seven Spanish Angels. Jerry med stor inlevelse i alla låtar. Två Elvis-covers Such a Night och I Beg Of You. Bäst sväng kanske på Tonight The Bottle Let Me Down och Darling Nelly Grey.

Så här skrev jag i min blogg när han kom till Konserthuset för drygt ett år sedan, den 19 februari 2017.
Klicka länk nedan

 https://blogg.wivatt.se/wp-admin/post.php?post=1091&action=edit

Här en listning över var jag sett Jerry live sedan 1976. Tretton gånger visade det sig, Plus då några gånger till i folkparker i Värmland och Dalsland. Alldeles för få gånger, tyvärr så tog man för givet att han alltid skulle komma igen till ens närområde och stod över. Missade ju t.ex Kajskjulspelningarna i Göteborg helt. Men nu får vi minnas vad Jerry Williams uträttat genom åren, Denne rockhjälte som tack och lov är väldigt bra dokumenterad både på film och skiva. R.I.P  Jerry

Excel-filernas uppdelning gör att det inte blir helt kronologiskt.

WILLIAMS,JERRY Sha La La, Göteborg 1975-01-18
WILLIAMS,JERRY Scandinavium 1978-10-13
WILLIAMS,JERRY Hamburger Börs, Stockholm 1999-02-26
WILLIAMS,JERRY & THE BOPPERS Stora Teatern, Göteborg 2003-09-17
WILLIAMS,JERRY Scandinavium 2013-10-20
WILLIAMS,JERRY Drottningtorget, Trollhättan 2016-07-15
WILLIAMS,JERRY Societetsparken, Varberg 2016-08-05
WILLIAMS,JERRY Konserthuset, Göteborg 2017-02-19
WILLIAMS,JERRY & BLÅBLUS Kungälvs Folkets Park 1976-07-22
WILLIAMS,JERRY & BLÅBLUS Scandinavium 1976-08-30
WILLIAMS,JERRY & REBEL DELA QUESTA Lorensbergsteatern 2006-01-19
WILLIAMS,JERRY & REBEL DELA QUESTA Scandinavium 2011-03-12
WILLIAMS,JERRY & ROADWORK Angered 1983-06-19
WILLIAMS,JERRY & THE BOPPERS Tingbergsvallen, Kungsbacka 2004-07-31
En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *