2019

Måndag 27 maj

The Art of the Quartet feat. Kenny Werner/ Peter Erskine (Nefertiti)

Nef. skriver; “Ett all-star-band bestående av fyra stycken efterfrågade, mångsidiga och “toppklassiga” jazzmusiker. Samtliga medlemmar i kvartetten har spelat med de flesta stora namn inom jazzen. Nu har de äntligen bestämt sig för att samarbeta, med fokus på den klassiska sättningen jazzkvartett. Alla bidrar till kompositionerna och hämtar inspiration från ett brett spektra – allt från saxofonlegenden John Coltrane till den klassiska kompositören Charles Ives. Verken knyts samman av fyra virtuoser som tillsammans tar samspel och kollektiv dialog till en ny nivå.

Under nästan ett decennium har en av de mest framstående europeiska jazzsolisterna, danske saxofonisten Benjamin Koppel och den ikoniska amerikanska jazzpianistenKenny Werner haft ett långt och fruktbart samarbete. Detta har resulterat i mer än tio album, inklusive ett välrenommerat duoalbum “Walden” samt “Coalition” tillsammans med Lionel Loueke och Miguel Zenon.

De har jobbat med musiker som Joe Lovano, Randy Brecker, Chris Potter, Davíd Sanchez, Avishai Cohen och fortsätter att utmana varandra musikaliskt med nya innovativa projekt både i USA och i Europa. Benjamin Koppel har sedan 2012 spelat in flera album med trummisen Brian Blade och bassistenScott Colley. Koppel och Peter Erskinehar bland annat släppt albumet “OneTwoThreeFour”. Peter och Kenny “go way back”…

Summan av kardemumman, dessa fyra musiker känner varandra mer än väl, både musikaliskt och personligen. Det är därför bara naturligt att de bildade “THE ART OF THE QUARTET”, ett nytt band som gjorde premiär på Köpenhamns Jazzfestival. Nu kräver musiker såväl som publik en re-run, mer konserter, turnéer och så småningom ett album!”

Kenny Werner – p., Peter Erskine – tr., Benjamin Koppel – sx. och Scott Colley – b.

Monica Z för evigt – En hyllningskonsert (Draken)

Bild för Monica Z för evigt - En hyllningskonsert, 2019-05-27, Draken (M)

Arr. skriver; Till Monica är en konsert där Monica Zetterlunds mest älskade sånger framförs så som det var tänkt – i originalarrangemang för en 32 personer stark ensemble. Monicas kapellmästare Lars Bagge skrev de stora arrangemangen för storband och stråkar under 1960- och 70-talet för hennes studioalbum som innehåller alltifrån amerikanska evergreens till svenska folktoner med texter skräddarsydda för Monica av t ex Povel Ramel, Tage Danielsson och Hasse Alfredson.

Ekdahl & Bagge Big Band är 16 mannabandet som tillsammans med sångerskorna Rigmor Gustafsson och Isabella Lundgren ger sina innerliga tolkningar av de folkkära låtarna.”

Göteborg Jazz Orchestra med Alexander Lövmark (Contrast Public House, Tredje Långgatan 16)

Arr. skriver; “Måndagen 27 maj gästas vi av den prisbelönte vokalisten Alexander Lövmark. Han släppte nyligen skivan Perfect Storm (2018) och vann för två år sedan den prestigefyllda Montreux Jazz Voice Competition. Lövmarks originalmusik har nu blivit arrangerad av bandets egna Axel Mårdsjö och vi bjuds denna kväll dessutom rykande färska alster. Möt denna vokalvirtuos och charmante sångare i ett sällsynt möte med Göteborg Jazz Orchestra .”

——————————————————————————————————————–

Tisdag 28 maj

Thus Owls feat. Martin Öhman & Lisen Rylander Löve (Platsen, Andra Långg 49)

Arr. Platsen skriver; “Montreals svarta pärla Thus Owls, aka svenska-kanadensiska makarna Erika och Simon Angell, kommer till Sverige för ett intimt framträdande tillsammans med Lisen Rylander Löve (saxofon) och Martin Öhman (trummor). Ett musikaliskt möte gamla goda vänner emellan med utgångspunkten i musik från Thus Owls senaste skiva “The Mountain That We Live Upon”.

Skivan behandlar skapandet utifrån ett konstnärligt såväl som biologiskt perspektiv. Vad innebär föräldraskapet och konstnärskapet och vad händer i efterdyningarna av våra val att bli föräldrar? Ur en jazzorienterad, avantgardrock med fritt mässad poesi växer en version och en verklighet fram. “

Onsdag 29 maj

Contact (Nefertiti)

Nef. skriver;“Gruppen slog igenom med albumet “Hon kom över mon” 1971. Ett album som fick en Grammis för bästa “populärgruppsproduktion”. Med låtar som “Fyrvaktarns dotter”, “Samma vindar, samma dofter” och inte minst singeln “Hon kom över mon” lyckades Contact hitta ett eget, genreöverskridande uttryck.

Låtskrivarna Ted Ström och Lorne De Wolfes blandning av folkmusik, pop och progg blev eftertraktad. Efter “Hon kom över mon” kom skivan “Utmarker” och Contact åkte ut på turné. Bandet spelade i såväl svenska folkparker som på festivaler som Ruisrock i finska Åbo och Kalvøya i Norge. Contact var dessutom det första svenska bandet på Roskildefestivalen 1972. Senare det året lades Contact ner.”

Ted Ström – sång & orgel, Lorne de Wolfe – sång & bas, Claes Palmqvist – fiol & kornett, Björn Holmsten – sax & klarinett, Jonas Isacsson – gitarr,Gaianeh Pilossian – fiol, Johan Ström – sång, gitarr & keyboard och Albin Ström – trummor.

Little Jinder & Junior Brielle (Liseberg Stora Scenen)

Junior Brielle kl 19.00

Junior Brielle är bröderna från Brunflo som snabbt tog plats i rampljuset med debut-EP:n Blod förra året. Singlar som VM 94 och Love parkerade sig tidigt på radions och Spotifys listor och de nominerades till en Grammis för Årets nykomling. I år uppträdde de på Grammisgalan och tilldelades GAFFA-priset för Årets genombrott. I slutet av mars släpptes det efterlängtade debutalbumet Tampa.

Little Jinder kl 21.00

Little Jinder skivdebuterade i augusti 2008 med EP:n Polyhedron E.P. Sen följde turnéer i både Europa och USA, men det var först när hon bytte språk till svenska som det riktigt stora genombrottet kom hösten 2014. Sedan dess har Josefin Jinder kammat hem titeln Årets pop på såväl Grammisgalan (2015) som P3 Guld (2016), gjort succé i tv-programmet Så Mycket Bättre och programlett Musikhjälpen. I oktober 2018 släppte hon albumet Hejdå. Kritiker och publik tog direkt hits som Goldwing, Heartbreaker och Hålla handen till sina hjärtan.”

Micke Ahlgrens (Liseberg, Polketten)

Liseberg skriver; “Micke Ahlgrens beskriver sitt sound som ”dansmusik för en mogen publik”. De spelar lättdansade, svängiga och publikvänliga låtar. Den 29 maj spelar de på Polketten. 

——————————————————————————————————————–

Torsdag 30 maj

Plura (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; “Plura Jonsson är en legendar i Sverige, inte minst genom sina 40 år som frontfigur i rockbandet Eldkvarn. Den 30 maj kommer kommer han till Liseberg och Lilla Scenen. Under 2016 tog Eldkvarn en paus men Plura fortsatte med sin egna kreativa process som resulterade i en vårturné runt om i Sverige.

Under hösten 2017 huserade Plura på Scalateatern i Stockholm med den hyllade föreställningen ”En man av hjärtat” som även togs på turné och kom till Kajskjul 8 i Göteborg i april 2018.. Efter att i höstas gett 20 konserter på restaurangen Strandvägen 1 där Plura stått för såväl mat som musik och gäster kommer han i sommar till Liseberg och Lilla Scenen.”

Maxim Blues Band (KoM musik & bar)

KoM skriver; “…framför bluesklassiker samt mindre kända blueslåtar av artister som Robert Johnson, Memphis Slim, Big Bill Broonzy, Peter Green m fl!! Egna tolkningar och mycket känsla!!
Maxim P. gitarr/ sång, Janne Gustafsson bas, Ulf Jansson trummor

Bäck Brothers Jazz Tivoli (Holy Moly, Andra Långgatan 31)

Anders Bäck sax, David Bäck piano m.fl. Konsert och jam session.

Medish (Café Hängmattan)

Arr. skriver; “Medish, en av bröderna i Göteborgs stolthet “the Nazarenes” gör här ett soloframträdande.
Musiken är meditativ, överraskande och kraftfull. Ackompanjerad av en akustisk gitarr och med sång och wailande blir hans framträdande färgrikt, överraskande och samtidigt fullt av dynamik.

————————————————————————————————————–

Fredag 31 maj

Backstreet Boys (Scandinavium)

Arr. skriver; “Med startden 11 maj beger sig Backstreet Boys ut på ”DNA World Tour” som blir gruppens största arenaturné på 18 år. På tre månader kommer bandet ge konserter över hela Europa och Nordamerika och spela på arenor som O2 Arena i London, Accor Hotels Arena i Paris, Mercedes-Benz Arena i Berlin för att bara nämna några. I Sverige har vi det stora nöjet att få besök av gruppen vid två tillfällen då de uppträder på Scandinavium i Göteborg den 31 maj och Ericsson Globe i Stockholm den 2 juni.”

Nynningen + Torkel Rasmusson (Sticky Fingers)

Nynningen + Torkel Rasmusson - Sticky Fingers

Arr. skriver; “Nynningen återförenades i december 2016 och har sedan dess gjort ett sjuttiotal konserter över hela landet, och nu kommer de till Sticky Fingers! Under våren släpps det nya albumet “Vi kommer”, en dubbel-vinyl med inspelningar fram för allt från 2018.

Plattan är gruppens femte album och det första albumet på 43 år! Så kvällen kommer bjuda på både nytt och gammalt material! Medlemmar är Tomas Forssell, Bengan Blomgren, Nikke Ström, Thomas Jäderlund, Pontus Torstensson, Niclas Rydh och Hilda Ekstedt.

Torkel Rasmussons ljusa röst går inte att ta miste på. I Blå Tåget var det han som sjöng ”Den ena handen vet vad den andra gör”, sedemera omdöpt till bara ”staten och kapitalet” i Ebba Gröns version. Torkel gjorde en utsåld konsert i Göteborg i höstas och har sedan dess hunnit in i studion för att spela in ett nytt album, “Farväl Kapten” tillsammans med bl a Reine Fiske (Dungen) och Sigge Krantz (Träden).

Nytt material kommer ikväll blandas med gamla hits som ”Resan”, en av Torkels låtar från 80talet som har fått ett nytt liv på dagens dansgolv.
På Sticky Fingers kommer Torkel att kompas av göteborgsmusikerna Hampus Andersson (Henning), Anders Björkman ( f d Lucas), Thomas E. Frank (Den Stora Vilan/Hollow Ship), Torgny Sjöstedt (f d Love Explosion) och Jonny Wartel (bl a Urgent Call).”

Full Blast feat. Peter Brötzmann (Nefertiti)

Nef. skriver; “Peter Brötzmann – en levande legend inom den europeiska nya jazzen. Han har gått i täten för europeisk improviserad musik i över 40 år och har deltagit i otaliga internationella samarbeten. Brötzmann är en av grundarna till den Europeiska frijazz-rörelsen. Hans arbete omfattar samarbeten och inspelningar med Last Exit (med Bill Laswell, Sonny Sharrock och Ronald Shannon Jackson), Evan Parker, Misha Mengelberg och Borah Bergman.

Brötzmanns första album Machine Gun (1968) anses fortfarande vara en stilbildande utgångspunkt inom genren för både musiker och kritiker. Med en 40-årig lång karriär och över hundra inspelade album är Brötzmann fortfarande en av de mest inflytelserika musiker inom den nya jazzen.

Bland alla Peter Brötzmanns pågående projekt är FULL BLAST, tillsammans med den dynamiska schweiziska rytm-sektionen Pliakas / Wertmüller, det längsta, mest konsekventa och återkommande bandet.

Deras femte album är inspelat i bandets skivbolag Trost Records hemstad Wien. Där fanns tiden och lusten att prova något nytt. Skivan innehåller sju stycken kompositioner i FULL BLASTs starka utmärkande anda och har fått en spännande elektronisk behandling av Michael Wertmüller (ljud / elektronik av Gerd Rische) under och efter inspelningen.

Peter Brötzmann – sx. & kl., Marino Pliakas – b. och Michael Wertmüller – tr.

Klas Toresson / Linus Lindblom Tenor Legacy (Unity Jazz) även 1/6

Unity skriver “Jazzhistorien har sett många tenorsaxofonister som två och två drivit på varandra i frontlinjen. Klas Toresson och Linus Lindblom tar sig an musik förknippad med saxhjältar från nu och då. Tillsammans med den svängiga och lyhörda trion Leo Lindberg, Arvid Jullander och Moussa Fadera sätter de sin personliga prägel på denna klassiska sättning.”

Sibille Attar + mimi bay (Oceanen)

Arr. skriver; “Sibille Attar solodebuterade 2012 med EP:n The Flower’s Bed efter ett par aktiva år i svensk musikscen och blev snabbt en av Sveriges mest omtalade artister. Uppföljaren, debutalbumet Sleepyhead, anlände i februari 2013 och hyllningarna lät inte vänta på sig. I april förra året återvände Sibille Attar äntligen med ny musik i form av EP:n Paloma’s Hand – sex spår av magiskt tilldragande popmusik där mörker och ljus möts. – .

Paloma’s Hand är resultatet av en längre period av ifrågasättande, en samling spår som kom till efter tapp av självförtroende och allmän desillusion av existensen som musikskapare, men ändå en tydlig fortsättning på det hon startade med Sleepyhead. Mörkt och poppigt om vartannat. Förra månaden nominerades Sibille i kategorin Årets kompositör på Manifestgalan.”

Jumpin´ Tom & The Amplifiers (KoM musik & bar)

KoM skriver; “…kör rykande het rock n roll, rockabilly och tidig 60-talscountry så att taket lär lyfta!! Thommy Borssén sjunger och sitter vid eller står på pianot å spelar!! Var beredda på en vild kväll!!

Mares & Peg Parnevik (Liseberg, Stora Scenen)

Liseberg skriver; “Albumaktuella Mares som nyligen hade turnépremiär på ett utsålt Trädgår’n i Göteborg och stjärnskottet Peg Parnevik, aktuell med nya singeln Goodbye Boy uppträder samma kväll på Stora Scenen.

Peg Parnevik kl 19.00

Först ut på kvällen 31 maj är Peg Parnevik. Peg slog igenom 2016 med singeln Aint no saint som ledde till titeln Årets nykomling på P3 Guld samma år. Året därpå kom hennes första EP Don’t tell ma och samma år uppträdde Peg på Stora Scenen på Liseberg.

Peg är även aktuell som en del av duon av den nystartade popgruppen Gammal som kännetecknas av poetiska svenska textrader tillsammans med moderna poptoner. Deras första singel var hiten Blommor där du står.”

Mares kl 21.00

Kvällen fortsätter med Mares – Uppsalabandet som med energifylld och lätt euforisk indiepop tagit den svenska musikscenen med storm. Debutsingeln Allt du gör och att du finns (2015) sålde platina och spred sig som en löpeld runt om i landet med sina närmare 10 miljoner streams.

Förra året slog Mares igenom med dunder och brak. I maj kom deras debut-EP Rock’n’roll will never die och de tog även hem titeln som Årets Genombrott på Rockbjörnen. Efter ett trettiotal stopp på sommarturnén drog sig bandet tillbaka till studion för att jobba på debutplattan.

Den 15 mars i år, samma kväll som turnépremiären på Trädgår’n, såg debutalbumet Sunnanvind dagens ljus. Albumets titelspår markerade Mares första Spotify Top 50-placering då den gick in på en 30:e plats.”

Klubb Instant Live: Sambassadeur + Bye Bye Bicycle (Pustervik Stora Klubben)

Arr. skriver; “Efter sju års frånvaro är Sambassadeur tillbaka! Samarbetet med producenten Mattias Glavå fortsätter. Efter att ha släppt tre fullängdare på Labrador (Radio dept, SKWBN, Ingenting) har Sambassadeur nu valt att gå sin egen väg. Survival som albumet heter släpps 12 april och blir det första släppet på bandets nystartade label European Records.

Sambassadeur från Göteborg bildades 2003. Deras första skiva ”Sambassadeur”, släpptes 2005. Det som från början inte var menat att bli någonting, resulterade istället i något som skulle kunna kallas karriär.

Bye Bye Bicycle

Comeback. Bandets resa började 2001 i Bovallstrand på den svenska västkusten. Där träffades Samuel och André I nästan ett decennium kom bandet att spendera största delen av sin lediga tid i replokalen. Vilket föll sig helt naturligt då ingen av dem kunde spela något instrument sedan tidigare.

Det var först i augusti 2009 som fullängdsdebuten ”Compass” kom ut (Bonjour Recordings). En debut med ett starkt konceptuellt tema som bandet själva beskrev som ”jorden runt på 10 låtar”.

Till sist med över 100 spelningar i bagaget kände bandet att de turnérat färdigt och att det var dags att påbörja skisserna till uppföljaren, ”det svåra andra albumet”. “Nature” släpptes 2012.

Perikles (Liseberg, Polketten)

Perikles fick sitt stora genombrott med låten Var ska vi sova inatt. Nu turnérar de land och rike runt, den 31 maj kommer de till Polketten!

Wallman Combo – Tribute till Thin Lizzy (M/S Götapetter, Gulllbergs strandg. 15)

Arr. skriver; “Walmann Combo har under 1 1/2 års tid tolkat Thin Lizzys klassiker på olika ställen i Stockholm (senast på Engelen ) och är nu redo för en liten miniturné till Göteborg. Bandets fyra medlemmar har alla erfarenheter från olika håll ända sedan tiden då Thin Lizzy stod på sin höjdpunkt. Vi ses i Göteborgs hamn! ”

De gyllene åren – The Flashmen/The Golden Days of Music/Davey Barnes Trio (Kungsbacka Teater)

The Flashmen och The Golden Days of Music, vars medlemmar har sina rötter i dåtidens pop-och rockband i Göteborg. Musiker som också har synts i Schytts, Streaplers, Towe Widerbergs, Flamingokvintetten, Millas Mirakel, och som dessutom medverkat på en mängd skivor samt i radio och TV.

Repertoaren består förstås av en kavalkad av de pop- och rocklåtar som står sig än idag. Alla från en tid då bl.a. Elvis Presley, Johnny Cash, The Beatles, Jerry Lee Lewis, Eddie Cochran, Buddy Holly och Fats Domino toppade listorna.

Davey Barnes Trio är kvällens tredje band.

——————————————————————————————————————–

Lördag 1 juni

Anneli Axon med band- A Night Of Groove N Spirit

Nefertiti skriver; “Anneli är en sångerska och låtskrivare från Göteborg som synts och hörts i media och på scen över hela världen i mer än 25 år. Hon är utbildad i Sång, Improvisation & Songwriting på Musikhögskolan i Göteborg och på Berklee College of Music i Boston, USA.

I höstas stod hon senast på Nefertitis scen som körsångerska åt LaGaylia Frazier i en bejublad konsert. Nu kommer hon som soloartist med sitt band och bjuder på egen musik från albumen ”Levande Igen” (2016), ”Tänk om” (2017) och EP’n ”Så länge jag andas” (2018).

Anneli har jobbat med många av våra största artister. Förutom att hon sedan många år körat bakom LaGaylia har hon jobbat med Bohuslän Big Band, Göteborg Wind Orchestra, Joseph Williams och Peter Friestedts LA Project, Samuel Ljungblahd, Ida Sand, Paulo Mendonca med flera.

Med sig har hon ett band bestående av några av Sveriges mest välrenommerade musiker.

Anneli Axon – s.Bengan Andersson – tr., , Berra Holmgren – b., Per Strandberg – g.John Lönnmyr – keys., Sven Fridolfsson – sx., Jakob Sollerman – trb., Lennart Grahn – trp.

Läs mer om Anneli här.

Asta Kask (Liseberg, Lilla Scenen)

Liseberg skriver; “Asta Kask har lyckats med det som väldigt få band från den första svenska punkvågen lyckats med: Att bevara sin publik och samtidigt fortsätta nästla sig in i nya unga punkhjärtan… 1978 ställde sig fyra gossar, som skulle komma att bli Asta Kask, i en källarlokal i Töreboda. Det var där, i replokalen Kloaken, soundet skapades som skulle komma att lämna avtryck på den svenska och  internationella punkscenen i generationer. Snabb, förbannad och smittsamt melodiös hardcorepunk.

Under sin första aktiva period (1978-1986) spottade de ut EP-skivor på löpande band och spelade land och rike runt. Under det som var tänkt som en kort ”hämnd” 2003, hittade de tillbaka till varandra. Sedan dess har de kört på och gjort ett gäng singlar, två fullängdare och massor av gigs. Asta Kask har verkligen cementerat sig som ett aldrig tröttnande, energifyllt liveband på hemmaplan och på scener i bland annat Japan, Colombia, USA, Spanien och Tyskland.

2018 var bandet åter igen aktuella med en turné för att ventilera sin ilska och sin passion för   2-taktspunk – redo att leverera 40 års erfarenhet av Rock mot svinen. Med sig i bagaget hade de dessutom efterlängtat nytt material och, såklart, klassiker från hela sin karriär.

Asta Kask är:
Micke Blomqvist- Sång, Gitarr
Bonni Pontén- Sång, Gitarr
Ernie Hörnell- Bas, Sång
Dadde Stark- Trummor, Sång

The Mammuthus (KoM musik & bar)

KoM skriver “.kammar nu pälsen och putsar betarna för en intim spelning med steniga, gungande riff, bluesiga hookar, rullande pukor, texter om sillkungar och trädmän…och med albumet Forever Tree i bagaget ger det här gänget uttrycket ”svänga sina lurviga” en ny innebörd!! “

Home Town Mojos (S/S Marieholm)

Home town mojos
  • Peter Grendel – Sång
  • Martin Henriksson – Gitarr
  • Anders Holmström – Gitarr
  • Tommy Söderhagen – Bas
  • Sven Dahlberg – Trummor

Posörerna spelar Ulf Lundell (Porter Pelle)

Arr. skriver; “Posörerna har sedan 90-talet hyllat artisten Ulf Lundell i alla dess former. Spelat hans kända och okända låtar.
Allting började på Restaurang Victoria i Göteborg där Posörerna var husband. Bandet blev nästintill en institution som även Ulf själv kände till. Efter några hektiska år tog sedan Posörerna långledigt från scenen. I nästan 20 år fortsatte dom repa och lyssna tills lusten blev alltför stor och sedan fem år är Posörerna tillbaka på scenen igen.
Posörerna har spelat på rejält de senaste åren. Bland annat varit i Halmstad, Kristinehamn och Ängelholm. Dessutom varit efterband åt Eldkvarn och David Urwitz på SydKoster.”

This Is Head + Jessica Winter (Oceanen)

Arr. skriver; “This Is Head are back with their new EP titled X. Recorded live in Studio Sickan, Malmö, Sweden. With 10 years since their first release they have embraced the original idea of the band — longer instrumental songs that give them more time to explore the music.

The band have previously released three full length albums to critical acclaim and have won awards including Best Pop Album at Swedish national radio’s ”P3 Guld” and Best Live Artist at the ”Manifest Awards”.

Jessica Winter is a new musical force to be reckoned with. Holed up in her bedroom studio in Brixton, Jessica began producing her own tracks, taking a magpie approach to all the music she’s encountered in her life. With little more than a cheap microphone, a laptop and a second hand piano, she began to make the songs that would be featured on her debut EP, launching early 2019. It’s a piece of work that smashes the modern beats and lackadaisical vocals of US cloud rap with techno, grime and at least three decades of pop.”


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *