Om Jolo 100 år mm. – Måndag 30 mars 2020

Jag tänkte framöver dela lite av mina dagar när det gäller kultur.

Idag går mina tankar mycket kring det kritiska läget för corona-sjuke John Prine i Nashville. Inlagd på sjukhus sedan i torsdags. Så sent som i februari var han i Sverige för en konsert i Gävle Konserthus. Europaurnén innan dess i april 2017 nådde ju även Göteborgs Konserthus och det var nog kanhända det decenniets största konsertupplevelse.för mig. En då 70-årig Prine med ett toppband.

John Prine

Jubliarer idag; 75 år fyller Eric Clapton, en gigant inom rockmusiken vars självbiografi från 2008 jag läste först häromåret. En självutlämnande bok där man förundras över att han fick någonting gjort alls när drogerna tog över in på 70-talet.

75 år fyller också idag en av mina favoriter bland radiopresentatörer. engelsmannen Johnnie Walker. Ännu idag aktiv på BBC Radio 2 med bl.a Sounds of the 70s – rekommenderas varmt och sänds 16-18 söndagar – och som jag hörde redan i mitten av 60-talet på Radio Caroline.

Johnnie Walker

Idag skulle journalisten/författaren Jan-Olof “Jolo” Olsson fyllt 100 år. Det uppmärksammas stort i Dagens Nyheter där Erik Ohlsson skriver en helsida och Kurt Mälarstedt har en fin artikel i Namn och Nytt-delen. Den del där Jolo ofta publicerade sig. Han var DN-anknuten från 1945 fram till sin död 1974 vid endast 54 år. Han skrev också ett stort antal böcker, en om året i princip från 1950. Tror jag fått ihop ett femtontal av dem i min samling. Många av dem reseskildringar som står sig bra än idag. En stor stilist och det finns många antologier ute. Som denna på bild från 1993.

Märkligt att ingen av de andra tidningarna idag upmärksammar Jolo. Svenska Dagbladet har inte en rad om det och jag såg inget heller i Aftonbladet eller GT. Kan det vara för att Jolo var så starkt associerad med just DN?

Svenska Dagbladet hade idag en helsida med en intressant recension av Woody Allens självbiografi Apropos of Nothing. SvDs Johan Wennström ansåg boken “läsvärd och värdefull för den som uppskattar Allen som filmskapare”. Sydsvenska Dagbadets Arvid Jurjaks hade i sin recension dock omdömet “långtråkig och den som gillar film har inte mycket att hämta”. Boken är efter många turer hos diverse förlag utkommen i USA för precis en vecka sedan.

Till sist är det glädjande att det blir en stor stödgala för Pustervik. Lördag 4 april kommer ett antal artister att ge en spelning som kommer att livesändas via Göteborgs-Postens gp.se.

Namn som Sarah Klang, Daniel Norgren, Graveyard, Slowgold och Virginia & the Flood livestreamas och även om det blir utan publik så kan de nog leverera bra upplevelser ändå. De två förstnämnda spelade nyligen på Pustervik med utsålda hus. Den 17 november-19 resp. 8 februari-20 såg jag dem spela inför en superentusiastisk publik. Så intresset borde vara riktigt stort för detta stödevenemang.

Sarah Klang med sitt band Pustervik nov-2019
Daniel Norgren tredje från vänster

En kommentar Lägg till din
  1. Fortsätt med den här typen av bevakning Leif, kan bli hur bra som helst. Plus för notisen om Jolo , sorgligt bortglömd i dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *