Fassbinders Berlin Alexanderplatz i box – Torsdag 11 juni 2020

En DVD-box blev inköpt idag. Inte så ofta nuförtiden men denna box om 6 diskar kunde jag inte motstå. Undrar om den skapar samma sug hos mig som då första gången jag såg den för nära 30 år sedan.

Berlin Alexanderplatz var Rainer Werner Fassbinders mästerverk. Flera av hans långfilmer är klassiker, men här i denna tv-serie med urpremiär i Tyskland i oktober 1980 ( i SVT visades den 1981) fick han fördjupa sin stil. Hela 14 avsnitt inklusive en epilog och med lång speltid på 60-90 minuter per del.

Jag såg den helt fascinerad i första svängen, men bara något enstaka avsnitt när den repriserades i SVT sensommaren 2009. Detta är den restaurerade utgåva som hade nypremiär på Berlins filmfestival 2007. Den sjätte skivan består av bl.a en dokumentär om hur filmen spelades in och en film om hur restaureringen gjordes. 168 minuters extramaterial.

Rainer Werner Fassbinder (1945-1982)

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *