Johnny Mandel avliden – Onsdag 1 juli 2020

Kompositören Johnny Mandel avled den 29 juni vid 94 års ålder. Han var känd för låtar som The Shadow Of Your Smile (Oscarsvinnare 1966 från filmen The Sandpiper), Emily och Suicide Is Painless. Den senare introlåt i populära TV-serien MASH 1970. Mandel skrev musik för 30 långfilmer inalles.

Johnny Mandel föddes i New York 1925 och började spelade trumpet som tonåring. Han studerade vid Manhattan School of Music och Juilliard i New York, och började sedan arrangera musik för bland andra Chet Baker, Artie Shaw och Woody Herman.

Även efter att han etablerat sig i Hollywood hade han en skivkarriär som arrangör för många sångare. Han arrangerade Frank Sinatras första Reprise-album Ring-a-Ding-Ding! 1960 och han jobbade med sångare som Tony Bennett, Barbra Streisand, Shirley Horn, Peggy Lee, Rickie Lee Jones och Diana Krall. Samt även på många spår på Natalie Coles album Unforgettable 1991, .

Mandel erhöll en Oscar och fem Grammys och valdes 2010 in i Songwriters Hall of Fame. Han fick även ett av jazzvärldens finaste pris, utmärkelsen Jazz Master av National Endowment for the Arts 2011.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *