Troels Jensen till minne – Onsdag 8 juli 2020

Den danske gitarristen, sångaren och låtskrivaren Troels Jensen är död vid 74 års ålder. Han kallades ”Danmarks Mr. Blues” och var en del av bluesscenen sedan slutet av 60-talet. Han var primus motor i Delta Blues Band. Ett band som han med vissa avbrott hade ända fram till sin död.

Vi minns också några fina år när bandet hette Delta-Cross Band (1979-82) i samband med att den amerikanske gitarristen Billy Cross tillstötte. Jag såg Delta Blues Band redan 1983 på Kåren i Göteborg när de spelade innan Bo Diddley och de kompade sedan legenden.

Troels Jensen & the Healers hette ett annat band han drev och de kom till Åmål 2005. På söndagen efter spelade han mer gospel i Gamla kyrkan och då kallades kompbandet The Bells Of Joy. Jag fick en längre pratstund med Troels där utanför kyrkan. Vi pratade bl.a om New Orleans där han hade varit ofta. Något som också märktes i hans musik i den vevan. En riktigt gemytlig och skön person.

Han kom tillbaka med Delta Blues Band till Åmåls Blues Festival såväl 2011 som 2014. Det senare året gjorde de en fin egen konsert plus att de kompade den fantastiska sångerskan Miriam Mandipira.

Troels Jensen var även verksam internationellt och bland utländska artister han spelat med live eller på skiva finns bl.a. Link Wray, Mickey Baker, Sunnyland Slim, Memphis Slim, Eddie Kirkland och Kenny Brown och tidigare nämnde Bo Diddley.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *