Annie Ross död – Torsdag 23 juli 2020

Jazzsångerskan Annie Ross är avliden. Hon gick bort 21 juli, fyra dagar innan hon skulle ha fyllt 90 år. Vi minns henne främst från den härliga vokaljazz-trion Lambert, Hendricks & Ross. Tillsammans med Dave Lambert och Jon Hendricks fick hon stora framgångar med den typ av musik vi senare förknippar med the Manhattan Transfer. Vocalese-stilen där vi bl.a minns fina låten Twisted. De var verksamma mellan 1957-1962.

Annie Ross föddes 25 juli 1930 i England av skotska föräldrar men redan när hon var 4 år flyttade de över henne till Los Angeles för att växa upp med sin faster, skådespelerskan Ella Logan.. Här kom hon att medverka i flera långfilmer som barnstjärna.

Sin sångkarriär startade hon mer seriöst i början av 50-talet. Nu i New York där hon fick uppträda med jazzmusiker som James Moody, Kenny Clarke och Coleman Hawkins. 1953 turnerade hon i Europa med Lionel Hamptons band.

Nyligen möttes Annie Ross och Gregory Porter

Efter tiden med Lambert och Hendricks drev hon en tid nattklubben Annie’s Room i London. Men karriären gick i stå bl.a genom att hon blev drogberoende. Från mitten av 70-talet koncentrerade hon sig mer på teater och cabaret. En roll i långfilmen Yanks 1979 gav henne flera liknande i Hollywood-filmer, bl.a i Superman III från 1983

Under en tioårsperiod fram till 1985 hade hon London som bas men återvände till USA. Hon uppmärksammade mycket för sin roll som jazzsångerskan i Robert Altmans film Short Cuts 1993.

Men hon kom att återvända till scenerna och uppträdde regelbundet på Metropolitan Room i New York fram till 2017. Hennes sista album kom ut 2014, To Lady With Love, en Billie Holiday-tributskiva.

Här i Sverige minns vi det fina album hon gjorde ihop med Georgie Fame. In Hoagland från 1981 med underbara tolkningar av Hoagy Carmichael-låtar,

Annie Ross fick 2010 priset Jazz Master av the National Endowment for the Arts och 2012 presenterades hon i dokumentärfilmen No One But Me, .

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *