Regissören Alan Parker död – Fredag 31 juli 2020

Den brittiske filmregissören Alan Parker gick bort idag efter en längre tids sjukdom. Han föddes 1944 i London och inledde sin filmkarriär med att regissera reklamfilm. Men redan med sin första långfilm musikalfilmen Bugsy Malone från 1976 kom han att uppmärksammas stort. Framöver kom det att bli en hel del filmer med musikanknytning för Parker.

Det riktigt breda genombrottet kom 1978 med hans andra film Midnight Express – för den nominerades han till en Oscar i kategorin bästa regi. Därpå följde 1980 två filmer med stor musikanknytning; Fame och Pink Floyd The Wall. Även Birdy med soundtrack av Peter Gabriel från 1984 kan nämnas.

Andra mycket minnesvärda filmer är Mississippi Burning (1988) vilken nominerades till en Oscar för bästa regi. The Commitments (1991) och Evita” (1996) är andra starka filmer.

Jag tror faktiskt jag har sett alla hans filmer fram t.o.m Evita. En stor filmregissör Alan Parker.

Han adlades 2002 och hans sista långfilm The Life of David Gale kom 2003.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *