Billboards minnestexter över Lena Horne och Lionel Hampton – Tisdag 27 oktober 2020

Lena Horne var en mångsidig sångerska som även var mycket framgångsrik som skådespelerska. Hon hade stora roller i många MGM-musikaler åren 1942-56. Därefter mer aktiv som live- och skivartist och hon gjorde bl.a stor succé med sin show The Lady And Her Music på Broadway vilket gav henne en Tony Award och två Grammys 1981

Lena Horne kom till Sverige flera gånger och jag såg henne i Konserthuset i Göteborg 18 oktober 1977. Hon hade tidigare framträtt i Göteborg på Lisebergs Konserthall redan 1956 och kom även till Scandinavium den 12 december 1975. När hon avled 9 maj 2010 var hon 92 år gammal. I Billboard skrev Blue Notes skivbolagschef Bruce Lundvall denna text.

Lionel Hampton var ett av jazzens stora namn under många decennier. Hans huvudinstrument var vibrafonen men han spelade även flera slaginstrument. Framförallt var han en kraft som orkesterledare och från det han startade sin egna grupp 1940 var hans band en stor liveattraktion.

Till Sverige kom Lionel Hampton vid flera tillfällen. För Göteborgs del bl.a till Lorensbergs Cirkus 1953, till Konserthuset 1956 och så sent som 1991 var han än en gång i Konserthuset .Han avled 31 augusti 2002 och var då hela 94 år.

2 kommentarer Lägg till din
  1. Jag söker förgäves efter Lena Hornes Sverigebesök 1956, då hon också uppträdde på Chinavaritén.

    1. Lena var på Chinateatern hela månaden juni 1956 troligen med John Cresci (dr),George Duvivier (b), Gene Di Novi (p)
      i augusti 1952 var hon även på Chinateatern flera dagar med Jack Parnells orkester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *