Jan Myrdal död + Billboards minnestexter över Les Paul, Porter Wagoner och Vern Gosdin – Fredag 30 oktober 2020

Jan Myrdal avled idag vid 93 år ålder. En profil i svenskt kulturliv utan tvekan. En flitig författare som även var med om att starta tidningen Folket i Bild/Kulturfront 1972 där han skrev i varje nummer fram till sin död. Jag träffade honom vid två tillfällen. Först när jag under tiden på Journalisthögskolan 1983 gjorde en intervju med honom för vår egna tidning. Han var i Göteborg i samband med Bokens Dag.

Sedan när jag tillsammans med vännen Peter Normelli besökte honom i hans hem i Varberg 2017. Han var nyss fyllda 90 år och guidade oss med stor inspiration runt i sitt enorma bibliotek. Hans allra sista bok blev Ett andra anstånd som kom under 2019.

Les Paul var en gitarrist och låtskrivare som var mycket framgångsrik med egna skivor. Hans minne kommer också att leva mycket länge tack vare att han var en innovatör på sitt instrument och för gitarrmärket Gibson Les Paul som bär hans signatur. När han avled 13 augusti 2009 var han 94 år. Billboard-artikeln efter hans död var följande.

Porter Wagoner var under flera decennier en superstjärna inom countrymusiken. Han fick in hela 81 låtar på Billboards countrylista mellan 1954-1983 och hade en egen nationell TV-show från 1960-1981. I denna lanserade han bl.a Dolly Parton med vilken han gjorde en rad fina duettalbum. När Porter avled i lungcancer den 28 oktober 2007 var han 80 år gammal.

Vern Gosdin blev inte ett lika stort namn som Wagoner, men han gjorde många fina album och han fick in hela 41 låtar på Billboards countrylista mellan 1978-1993. Han avled 28 april 2009 och var då 74 år gammal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *