Lisa Nilsson i SVT-dokumentär ikväll – Måndag 7 december 2020

Lisa Nilsson är en av mina absoluta favoritsångerskor. Jag har sett henne live många gånger och hon är imponerande som artist. Rösten, låtarna och även med ett bra mellansnack. Hon har varit minst sagt flitigt förekommande i tv-sammanhang genom åren, så sent som nu i vinter i Så mycket bättre.

Konserthuset Göteborg 2016

Här fick vi ett personligt timslångt porträtt av henne i SVT signerat Susanne Cederberg. En tv-producent med stort musikintresse. Tidigare med fina porträtt och intervjuer med bl, a Benny Andersson, Ted Gärdestad, Janne Schaffer, Peter LeMarc och Tomas Ledin

Konserthuset i Göteborg 2016

Det var fina livesinslag från bl.a den Helkväll med Lisa från Stora Teatern 2014 där jag var med i publiken. Där fick även pappa Gösta Nilsson spela piano med henne på en låt. En fin sekvens i kvällens film är när hon återbesöker sina barndomskvarter i Tyresö och när hon kommer hem till Gösta och hans fru Monica Borrfors. Filmen kan ses i länken nedan.

https://www.svtplay.se/video/27661925/lisa-nilsson-ett-portratt

Hennes jazzperiod filmades så fint i dokumentären Between a smile and a tear – a tribute to Montmartre Copenhagen. Den såg jag p stor filmduk när den hade svensk premiär på Göteborg Film Festival 2004. Superb jazzfilm.

Filmen finns även utgiven som Cd-soundtrack

Filmen utspelar sig på nedstängda jazzklubben Montmartre i Köpenhamn, som återöppnades för två dagar under 2004. Initiativtagare och regissör var danske pianisten Niels Lan Doky, som samlade bland andra Johnny Griffin, Toots Thielemans, Mads Vinding och Albert “Tootie” Heath till klubben.

Här fick man rysningar över Lisas sång. Där och då den bästa svenska jazzsångerskan sedan Monica Zetterlund. Nu har Lisa N liksom Lisa Ekdahl inte följt upp sina jazzspår på senare tid tyvärr.

Konserthuset i Göteborg 2016
Lisa på Konserthuset i mars 2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *