Mojo ute med sitt januarinummer – Onsdag 9 december 2020

The White Sripes får omslag och huvudartikel i Mojo nr 326. Det är nu kring 20 år sedan sedan Jack och Meg White från Detroit kom fram med sitt unika band. De var ett äkta par från 1996 men skildes redan 2000, vilket inte hindrade att de under många år därefter jobbade ihop. På bara två personer med gitarr och trummor skapade de ett bluesigt rocksound som knockade mig och många andra där i början av 2000-talet.

Jag hade gärna upplevt dem live. Men de kom bara till Sverige en gång och jag missade dem. De spelade på Södra Teatern i Stockholm 1 september 2001. Märkligt nog har det aldrig funnits någon samlings-CD med deras bästa låtar. Men nu är en Greatest Hits med dem på gång och de får här i Mojo tre längre artiklar uppdelade på 1997-2000, 2001-2003 och 2004-2011. Det var just 2011 de upplöste bandet officiellt, men de hade då inte gett ut någon skiva eller turnerat sedan 2009.

Jack White har varit hyperaktiv därefter med egna skivor samt med bandet The Raconteurs mm. och framförallt skivbolaget Third Man Records i Nashville, Meg White däremot har vart helt inaktiv inom musiken vad det verkar. Hon gifte sig 2009 med Jackson Smith, son till Patti Smith och Fred “Sonic” Smith.

Pharoah Sanders är en av de sista aktiva jazzmusikerna i sin generation. Han kom fram som saxofonist i John Coltranes grupp i mitten av 60-talet och vid nyligen 80 år fyllda är han alltjämt aktuell. Så sent som 2019 var han med sin kvartett en av attraktionerna på Way Out West och 2013 spelade de på lilla klubben Nefertiti. Här får vi en fyllig intervju med mannen över hela sex sidor.

Neil Young har grävt i sitt digra arkiv och kommit ut med Archives volym 2. Fin genomgång av denna på sex sidor i Mojo.

Leonard Cohen är den som presenteras i How To Buy-serien. Hans tio bästa album rankas.

Den Wales-födde gitarristen och bandledaren Spencer Davis gick bort 19 oktober. Han var då 81 år gammal. Här får han en minnestext signerad Geoff Brown.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *