Charley Pride död idag + Merit Hemmingson i P2-dokumentär + Brian Wilsons liv i spelfilm + Dionne Warwick 80 år – Lördag 12 december 2020

Charley Pride bortgången idag vid 86 års ålder. Han dog i sviter av Covid-19 i Dallas. Charley var en av countrymusikens stora sångare och hade en lång karriär sedan genombrottet 1966. Med hela 29 listettor på countrylistan i USA åren 1966-1989. Bland dem Kiss an Angel Good Mornin’, Is Anybody Goin’ To San Antone, och Mountain Of Love. Allt som allt hela 52 Top 10 hits. Han var RCA Victor trogen från 1965 fram till 1986 och var under många år bolagets efter Elvis Presley störste vad gäller skivförsäljning.

Charley Pride blev medlem i Grand Ole Opry 1993 men hade ju varit en stor favorit på den scenen ända sedan 60-talet. Han tog plats i Country Music Hall of Fame år 2000, då som den första svarta medlemmen.

Vi kunde även i svensk tv se honom live i år under musikgalan Country Music Association Awards den 11 november. Han erhöll då Willie Nelson Lifetime Achievement Award.

Själv såg jag honom live på countrygalan i Scandinavium 5 april 1980. En imponerande scensäkerhet och en otroligt bra röst. Jag fick en kort stund med den store mannen och han signerad åt mig på den festivaltidning han var omslag på.

Jag missade honom dock på sitt innan dess enda Sverigebesök 1972 då han var på Scandinavium. Jag har nu 12 av hans LP-skivor i samlingen plus någon samlings-CD. Det är de första fyra-fem albumen som är de verkliga höjdarna. Livealbumet In Person från 1969 är min verkliga favorit.

Här är han i en intervju från 2017 när han fick Grammy Lifetime Achievement Award. Samt en 47 minuter lång dokumentär med en hel del liveklipp från irländsk tv 2015.

Merit Hemmingson porträtterad idag i en P2-dokumentär signerad Alexandra Sundquist, som tidigare bl.a gjort både bok och radiodokumentär om Barbro Hörberg.

Så sent som i mars fick vi en intervju med Merit i P1s Söndagsintervjun, men i dagens program fick vi dessutom andra röster. En riktigt bra genomgång av hennes karriär. Merits egna kommentarer och reflektioner är bara så härliga att höra. Rekommenderas varmt.

https://sverigesradio.se/p2dokumentar

Brian Wilsons liv har varit minst sagt annorlunda. Han är en av de verkligt stora inom rockmusiken för min del. Jag såg spelfilmen Love & Mercy när den kom 2014 och ikväll visar SVT 1 den. Brian spelas av John Cusack i 80-talsversion och som den unge Brian ser vi Paul Dano. Bägge utmärkta i en klart sevärt film.

https://www.svtplay.se/video/29250378/love-och-mercy?fbclid=IwAR1lk9vMhZ4tTI3y8jC9KuqPOhjjwUj27pnFG5th8s0MOiKPBM-PSOHiKp8

Dionne Warwick firar vi idag på hennes 80- årsdag. Vi kommer alltid att minnas hennes suveräna inspelningar från 60-talet med främst kompositioner av Burt Bacharach och Hal David. De skrev 33 av hennes första 37 hits. Hon var 21 år när den första av dem Don´t Make Me Over slog 1962. Men succéerna har varit många även senare. Det har blivit sammanlagt 60 låtar på Hot 100. Den första av sex Grammys fick Dionne 1969 för Bästa kvinnliga sångprestation med Do You Know The Way To San Jose?. 2019 förärades hon med Lifetime Achievement Award.

Dionne har spelat in skivor upp i åren och en Europa-turné var på gång nu i höstas. Jag hade t.o.m ringat in att jag skulle åka upp till Stockholm och Göta Lejon för att få höra henne på min födelsedag den 25 oktober i år. Nu blir denna hennes “Farewell Tour She’s Back – One Last Time” framflyttad.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *