Jazz-EP från min samling – Söndag 13 december 2020

Under några korta år från slutet av 50-talet och framöver var det vi kan kalla dixieland eller tradjazz extra mycket gångbar på topplistor världen över. Chris Barber´s Jazz Band var det mest etablerade och de hade 1959 fått en stor hit i såväl England som USA med Petite Fleur. 3:a i England utgiven på Pye Nixa och i USA blev den 5;a utgiven av Laurie Records. Jag skrev en del om Barber i inlägg 4 december 2020.

Men det blev stora skivframgångar även för två andra på bokstav B. Mr. Acker Bilk och Kenny Ball. Bilk kom med flera EP på Metronome i Sverige.’

Bernard Stanley “Acker” Bilk var en engelsk jazzklarinett som levde 1929-2014. Han hade spelat i Ken Colyers band 1954-58 och med sitt egna Paramount Jazz Band kom han att få flera hits från 1959. Den största framgången kom med den härliga Stranger On The Shore, en låt han var med om att komponera. Delkompositör är Leon Young vars String Chorale-grupp också är med på skivan.

Låten nådde andraplatsen på Englandslistan i slutet av 1961 och i maj 1962 klev den för en vecka upp till förstaplatsen på Hot 100. Bilk blev första engelsman att toppa USA-listan. Den fanns med på engelska Top 40-listan i hela 55 veckor och på Hot 100 i 21 veckor. i England på etikett Columbia, i USA på Atco och i Sverige på Metronome. Här hemma fick Bilk t. o.m in en låt på Tio I Topp med The Harem våren 1964. Kuriosa är att låten Train song på EPn är skriven av Edward Grieg.

Kenneth “Kenny” Ball, var ännu en brittisk jazzmusiker som slog till med hitsinglar. Han levde åren 1930-2013 och var trumpetare och ledare för Kenny Ball and his Jazzmen. De hade en internationell framgång med sin dixielandinspelning av låten Midnight in Moscow. En hit i England i november 1961 där den blev 2;a som bäst. Den slog i Sverige också, blev 1:a på Tio I Topp i januari 1962 och under våren 1962 slog den även i USA. Som bäst 2;a på Hot 100 på etikett Kapp. Faktiskt fick han en andra Tio I topp hit 1967 med Beatles-låten When I´m Sixty-Four.

Min EP på etikett Pye Jazz innehåller hiten March Of The Siamese Children. Den blev deras andra hit hemma i England våren 1962 med en fjärdeplats som högst. I USA också deras andra hit-notering med plats 88 som högst. Även låten The Green Leaves Of Summer från den här EPn blev en hit. Den blev 7;a i England och kom på 87:e plats i USA sommaren 1962.

2 kommentarer Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *