EP-skivor från min samling – Onsdag 16 december 2020

Fats Domino (1928-2017) var en stor favorit för mig och många andra under tidiga 60-talet. Hans låtar spelades ofta i radio här hemma och Jambalaya gick in på Tio I Topp i januari 1962. Som enda notering på den listan, men det fanns otaliga andra låtar som var i svang innan dess. I Sverige kom hela 26 EP ut åren 1957-1965. I USA kom de på Imperial Records. I Sverige på etiketterna London (4 st.), California (13 st.) och Karusell (3 st.). De sex sista av dem var samlings-EPn i serien Fats Hits på etikett Liberty.

På den här svenskpressade EPn finns fyra av de populäraste. Blueberry Hill utan konkurrens den mest älskade här i Europa. En fin presentation av Fats från Skandinaviska Grammophon AB på baksidan.

Bobby Rydell var en av alla “Bobbys” som slog igenom i början av 60-alet. Född 1942 i Philadelphia och blev stor tonårsidol med genombrottshiten Kissin´Time på Top Rank Records 1959 . I Sverige fick Bobby in en enda låt på Tio I Topp. I Wanna Thank You kom in i november 1961 och nådde som bäst 6;e plats. I USA var den låten ingen av hans större hits, blott 21;a plats. Men Bobby hade hela 30 låtar på Hot 100 åren 1959-1965.

Här med en EP utgiven 1965 på engelska lågprisbolaget Bravo med lite minde kända låtar. Inga av dem är med på de fem olika svenskpressade EP som kom ut 1959-63. Fyra av dem på Columbia och en på Top Rank.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *