Jazz-EP från Karusell i samlingen – Onsdag 23 december 2020

Karusell var ett helsvenskt bolag startat i Stockholm 1952 av Simon Brehm och Carl Nirén. Samma år kom den första 45-varvsskivan ut i svensk handel. Första artist på Karusell var pianisten Lennart Strand. De kom snart att satsa på att licensiera flera utländska skivetiketter.

Klipp från OrkesterJournalen februari 1960

Första lyftet för Karusell kom redan 1953 när man fick Sverige-distribution av Norman Granz bolag Verve Records. Här fanns många av de allra största namnen inom jazzen. Som Woody Herman, Count Basie och Lionel Hampton nedan.

Det var alltid fin information på baksidorna av dessa EP. Ibland på engelska men även som här på svenska.

Som ett smakprov på andra utgåvor här en baksida. Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Dizzy Gillespie m.fl kom även de på Karusell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *