Leslie West avliden – Torsdag 24 december 2020

Gitarristen och sångaren Leslie West bortgången efter en hjärtattack igår den 23 december i en ålder av 75 år. Han föddes 22 oktober 1945 i New York och bildade i mitten av 60-talet med sin broder Larry på bas gruppen the Vagrants. Ett soloalbum med namnet Mountain kom ut 1969, producerat av basisten/sångaren Felix Pappalardi med vilken han samma år bildade en grupp med just namnet Mountain, Ett hårdsvängande rockband som var något av ett amerikanskt svar på Cream. Pappalardi hade också varit producent på skiva för Cream.

Mountain hade samma bokningsagent som Jimi Hendrix och kom genom detta att för sin blott tredje spelning få vara med på Woodstock-festivalen i augusti 1969. Dock är de inte med i filmen som kom året efter. Men nedan en av de tretton låtar de framförde.

Mountain var ett lyckat projekt särskilt när de från 1970 fick in en ny trummis i kanadensaren Corky Laing (född 1948). De fick många fans med sina album Climbing! (1970) (med hiten Mississippi Queen), Nantucket Sleighride (1971) och Flowers Of Evil (1971). Den senare en liveskiva. De splittrades på nyårsafton 1971, men återkom dock med albumen Twin Peaks (1973) och Avalanche 1974. Leslies gitarrspel imponerade på dessa skivor.

Leslie och Corky gick även ihop med Cream-basisten Jack Bruce till trion West,Bruce & Laing. De gav ut två album Why Dontcha (1972) och Whatever Turns You On (1973). Följt av ett livealbum 1974. De spelade i Göteborgs konserthus 27 mars 1973.

Leslie West återupptog namnet Mountain av och till genom åren. Han spelade ihop med bl.a Corky Laing på Sticky Fingers i början av 00-talet och senaste på Brew House i Göteborg 17 november 2010. De var också på Sweden rock-festivalen 1994 och 1998.

Leslie hade genom åren alltid viktproblem och var hårt drabbad av sjukdomar på senare år. Han överlevde cancer i början av 2000-talet, men hade även svår diabetes vilket 2011 resulterade i att nedre delen av högra benet fick amputeras.

Han fortsatte turnera även efter detta och på etiketten Provogue kom albumen Usual Suspects (2011), Still Climbing (2013) och Soundcheck (2015). Den förstnämnda med ett flertal gästmusiker som Joe Bonamassa, Slash och Billy Gibbons. Här nedan en hel konsert från 2002 när deras album Mystic Fire just getts ut.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *