Bluegrass-musikern Tony Rice död – Söndag 27 december 2020

Bluegrassvärlden har sorg idag. Gitarristen och sångaren Tony Rice var en av de allra största i genren. Han gick bort den 25 december och var 69 år gammal. Han föddes i Virginia 8 juni 1951 och växte upp i Kalifornien men flyttade 1970 för en period till bluegrass-staten Kentucky för att bli medlem i J.D Crowe & the New South. Första soloalbumet hette Guitar och kom 1973

Han var mycket produktiv under 70- och 80-talen främst. Med soloskivor, med sitt band Tony Rice Unit och med stjärnspäckade gruppen Bluegrass Album Band. De flesta av dem på Rounder Records.

Jag har själv sedan länge två av hans fina soloalbum. Från 1986 resp.1988 med i Rounders vanliga stil fina informativa baksidestexter. Det skal sägas att Tony även förutom sitt excellenta gitarrspel även är en bra sångare. Kan påminna om Gordon Lightfoot och han har också spelat in många av dennes låtar.

Tony Rice kom att ha många samarbeten live och på skiva med bl.a Norman Blake, Chris Hillman, Ricky Skaggs, Peter Rowan, David Grisman och Jerry Garcia. Skaggs har nu sagt att Tony ” was the single most influential acoustic guitar player in the last 50 years”

1994 drabbades Tony tragiskt nog av svåra problem med en muskel i halsen vilket omöjliggjorde för honom att sjunga. Han fortsatte dock spela live fram till 2013. Hans gitarr var en Martin D-28, tillverkad 1935 och den hade en gång tillhört Clarence White. Denne som hade varit en av Tonys förebilder förolyckades 1973.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *