Buffy Sainte-Marie 80 år idag – Lördag 20 februari 2021

Idag gratulerar vi Buffy Sainte-Marie på sin 80-årsdag. Född som Beverly Sainte-Marie den 20 februari 1941 och räknas som kanadafödd men har enligt alla tidigare källor adopterats som liten till släktingar i Massachusetts där hon gick i på universitetet i Amherst.. Nyligen har det framkommit att hon även skulle vara född i USA, i lilla staden Stoneham utanför Boston.

Bland kompositionerna finns klassiker som Universal Soldier, Cod’ine, Until It’s Time for You To Go, He’s An Indian Cowboy In The Rodeo, Soldier Blue. I´m Gonna Be A Country Girl Again och Now That The Buffalo´s Gone. Samt förstås också balladen Up Where We Belong som hon var medkompositör till och som 1983 vann en Oscar som Best Original Song i filmen En officer och gentleman. Den sjöngs i filmen av Jennifer Warnes och Joe Cocker. Bland andra artister som har spelat in hennes låtar finns Elvis Presley, Donovan, Barbra Streisand, Shirley Bassey, Roberta Flack, Janis Joplin, Neil Diamond och Glen Campbell.

Buffy live 2009

Buffy Sainte-Marie började turnera redan 1962 och är självlärd på piano och gitarr. Albumdebuten kom 1964 med It´s My Way! på Vanguard Records. Ett skivbolag hon blev kvar på fram till 1973. Hennes senaste album från 2015 och 2017 har kommit på etiketten True North.

Buffy är fortfarande aktiv med sin musik. Hon bor på Hawaii sedan flera decennier och har på senare tid gett en hel del livestreamade konserter. Genom åren har hon turnerat också en del i Europa. Jag har sett henne live två gånger. Först på Konserthuset i Göteborg 5 mars 1980 och senast 2012 under Stockholm Music & Art-festivalen på Skeppsholmen.

Buffy på Stockholm Music & Arts 2012

Första tillfället minns jag som riktigt bra i folkmusik/singer-songwriterstil medan hon på utomhusfestivalen i Stockholm omgavs sig med ett alldeles på tok för elektrifierat och rockigt kompband. Förstår inte alls hur hon tänkte med det bandet. Synd med tanke på alla hennes fina texter som inte gick fram. Men det var inget fel på hennes energi. P4 live spelade in konserten.

Skeppsholmen 5 augusti 2012
4 kommentarer Lägg till din
  1. En annan av hennes låtar som är värd att nämnas är ju I’m Gonna Be A Countrygirl Again som ju
    här i Sverige blev en brottarhit men Lena Andersson Är det konstigt att man längtar bort nån gång.

  2. Hon var flitigt i Sverige 1980 och -81. Båda gångerna varvades scenuppträdanden med aktivt motstånd till kärnkraft och kärnvapen. I anslutning till spelningen i Gbg.s Konserthus, så var hon med i Linje 3:s sista demonstration mot kärnkraft på Götaplatsen, mars -81. året efter i oktober var hon tillbaka och höll föredrag på Universitet i Sverige. Jag hörde och träffade henne på Chalmers och sedan sista onsdagen i okt. var hon åter på Gbg:s Konserthus tillsammans med ett kanadensiskt 4-mannaband, som gjorde vad de skulle och inte mera (baggrundsljudmatta). Buffy spelade gitarr och piano och dominerade showen. Hon tillägnade oss på dåvarande Country News Magazine låten “I’m Gonna Be a Country Girl Again”.

    Detta skrivet med inspiration från Country News Nr 2 – 1980 och Nr 5 – 1981

    1. Tack Tomas för info kring Buffy i Göteborg. Första Sverigebesöket var troligen 16 oktober 1971 då hon spelade i Stockholm. Eventuell kom hon till Rondo i Göteborg dagen efter. Jag har inte kunnat få det bekräftat. Men SR lär ha spelat in henne vid en konsert i ev Göteborg eller Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *