Den allra första EP som kom ut i Sverige nu i samlingen – Torsdag 25 februari 2021

Stan Getz (1927-1991) var en av jazzens stora saxofonister. Han kom redan som 16-åring med i Jack Teagardens band och spelade sedan med Stan Kenton, Jimmy Dorsey och Benny Goodman innan han 1946-49 blev verkligt uppmärksammad som solist i Woody Hermans orkester.

I mars 1951 kom Stan Getz till Sverigeunder sin allra första utlandsturné där han spelade i Göteborg och Stockholm med Sidney Bechet. Medan han i andra städer som Malmö, Helsingborg och Örebro backades av Arne Domnérus orkester. Under samma besök hann han också med en liten turné med göteborgaren Kenneth Fagerlunds band. Den 23 mars 1951 spelades i Stockholm den EP in som kom att bli första på nystartade Metronome och även den första över huvud taget i Sverige i formatet.

Kompade gjorde Swedish All Stars som bestod av Bengt Hallberg på piano, Gunnar Johnson på bas och på trummor Kenneth Fagerlund i I Only Have Eyes For You och Jack Norén på de andra tre. Den senare en en amerikansk slagverkare som bodde i Sverige sedan 1946 medan de tre förstnämnda var göteborgare. Gamla hederliga Ack Värmeland du sköna kom ju ut i USA under namnet Dear Old Stockholm och särskilt Bengt Hallberg rosades i all världens jazzpress.

Ur boken om Metronome av Håkan Lahger och Lasse Ermalm hämtar jag detta kring Stan Getz första Sverigebesök. Det följdes av många fler framgent särskilt som han åren 1956-1989 gift med svenskan Monica Silfversköld. Åren 1958-1961 var de bosatta i Danmark annars i USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *