Jazz-45:or i samlingen – Lördag 27 februari 2021

Sidney Bechet var ett stort namn inom jazzmusiken under många decennier. Han föddes i New Orleans 1897 och var tidigt en multiinstrumentalist. 1941 gjorde han ett experiment med att vid en grammofoninspelning själv spela inte mindre än sex olika instrument. Det var som klarinettist han slog igenom men blev sedan än mer känd som sopransaxofonist. Han var verksam med Paris som bas från 1950-talet. På den här EPn där han kompas av en fransk dixielandorkester finns hans mest kända komposition, världshiten Petite Fleur som kom ut första gången 1954. Låten blev en stor hit för engelska Chris Barber Jazz Band 1959.

Bechet uppträdde i Sverige så tidigt som 1926 som medlem i en revyorkester i föreställningen Black People som spelade på Cirkus i Stockholm och även var i Göteborg. 1949 kom han hit som solist och spelade då bl.a med Arne Domnérus och 1951 var han åter i landet med konserter ihop med bl.a Stan Getz. Bechet avled 1959.

En tidig svensk jazzgrupp med handplockade medlemmar kallade sig Swinging Swedes. Historien om dem kan läsas på baksidan av denna singel från 1954. På tyska Telefunken-etiketten med omslag pressat av AB Nottryck Lito i Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *