Al Green 75 år idag – Tisdag 13 april 2021

Al Green är en av de allra största inom soulmusiken. En stor personlig favorit på 70-talet för min del. Med sina album för Hi Records i Memphis var han under perioden 1970-77 den bäste soulsångaren. Med producenten Willie Mitchell och dennes fina studiomusikers hjälp skapade han den ena hiten efter den andra. Låtar som Take Me to the River, Tired of Being Alone, I’m Still in Love with You, Love and Happiness och hans signatursång Let’s Stay Together.

Under 80-talet spelade han in för kristna bolaget Myrrh och han blev nu också pastor Green med t.o.m sin egna baptistförsamling i Memphis, The Full Gospel Tabernacle. Med duetten Put A Little Love In Your Heart ihop med Annie Lennox kom han 1988 tillbaka på hitlistorna. Han har framträtt live två gånger i Sverige. Först på Skeppsholms-festivalen i juli 1994 och sedan på Berns i november 2008.

Al Green har vunnit 11 Grammys inkluderat den prestigefyllda Grammy Lifetime Achievement Award och han valdes 1995 in i Rock And Roll Hall Of Fame. Det senaste vi hört av honom på skiva är med de tre album han gav ut för Blue Note 2003-2008. De två första av dem var en återförening med Willie Mitchell som producent. Han gav 2009 ut sin självbiografi betitlad Take Me to the River.

Al Green fick prestigefyllda Kennedy Center Honor-award 2014 och från den galan finns här en kvart med hyllningar till Al från bl.a Jennifer Hudson, Mavis Staples, Usher och Sam Moore.

En kommentar Lägg till din
  1. Var i Al Greens Kyrka i Memphis 2006. Bishop Green själv var där och ledde inga hits men ganska bra sväng
    på musiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *