Svenskpressade Freddy Cannon-EP i samlingen – Torsdag 14 april 2021

Freddy Cannon, född 1939 var en färgstark amerikansk rocksångare som hade sina största hits åren 1959-1965. Hans inspelningar kännetecknas av mycket trumljud och snabba, energiska låtar. Han kallades Freddy “Boom Boom” Cannon efter en låt han spelade in med titeln the Boom Boom Man..

Bland hans större hits märks de tre som nådde Top 10 i USA: Tallahassee Lassie (1959), Way Down Yonder in New Orleans (1960) och Palisades Park (1962).

Min EP längst upp i inlägget är från 1961 och låten Transistor Sister nådde plats 35 i USA där den på singeln hade Walk To The Moon på b-sidan. Alla hans skivor gavs i USA ut på etiketten Swan medan de här i Europa kom på Top Rank.

Det kom sammanlagt ut nio EP med Freddy i Sverige. Den tredje av dem innehöll hitlåtarna Jump Over och The Urge som nådde plats 28 resp. 60 i USA 1960. Bägge låtarna skrivna av paret Frank Slay och Bob Crewe. Dessa hade komponerat många av hans hits bl.a Tallahassee Lassie, Transistor Sister, Buzz Buzz A -Diddle-It och Twistin´All Night Long.

Freddy Cannon kom aldrig till Sverige vad jag vet. Däremot turnerade han i mars 1960 i Storbritannien där hans The Explosive Freddy Cannon blev den första album-ettan på försäljningslistan från en rock and roll-artist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *