Om Immediate Records i mitt radioprogram Beat + Weather Report i P2- Söndag 25 april 2021

Immediate var ett spännande engelskt independentskivbolag startat 1965 av Andrew Loog Oldham och Tony Calder. Oldham var född i januari 1944 och hade redan som 19-åring blivit manager för the Rolling Stones och Marianne Faithfull. Tony Calder (1943-2008) hade varit Oldhams kompanjon sedan 1963.

Andrews första memoarbok av två. Från 2004. Rekommenderas.

De första releaserna på Immediate var licensierade amerikanska singlar. Från Bang Records fick man i England ge ut The McCoys och fick direkt med första releasen IM 001 en Top 10-hit med deras låt Hang On Sloopy hösten 1965.

Men det var de inhemska inspelningarna som blev Immediates signum. De fick hits med bl. a P.P Arnold och Chris Farlowe. Den senare fick genom Oldhams kontakter tillgång till att spela in låtar skrivna av Mick Jagger och Keith Richards. Think och Ride On baby kom som singlar, men det var med Out Of Time han slog igenom. Den producerades av Jagger och blev i juli 1966 Immediates första listetta i England.

Det stora lyftet kom när The Small Faces kom till Immediate 1967. De fick tre hits med låtarna Itchycoo Park, Tin Soldier och Lazy Sunday. Två LP kom också från dem där Ogdens Nut Gone Flake från juni 1968 är en verklig klassiker. Bra psychedelic rockmusik men också uppmärksammad för sitt ovanliga skivomslag som var cirkelformat istället för kvadratiskt.

Det blev en hel del singelhits för Immediate. Bl.a två större hits för Amen Corner under 1969, en hit för Humble Pie och även singeln Man Of The World från Fleetwood Mac slog stort. The Nice fick vissa framgångar med sitt debutalbum hösten 1969. Men pengarna tröt trots detta och framme vid 1970 var bolaget nedlagt. Du kan höra mer om Immediate och tretton låtar ur deras repertoar i mitt 50 minuters-program Beat på Radio Nostalgi. Gå till länken Senaste program och tryck.

https://www.radionostalgi.se/senaste_program.html

Weather Report-special i P2 idag också. Fin första timme där bl.a Frederik Adlers fick berätta om bandet.

Så här skriver P2 om programmet

Weather Report blev en av 1970-talets mest stilbildande och inflytelserika fusionsgrupper. I maj är det exakt 50 år sedan som de släppte sitt första album. Den 12 maj 1971 närmare bestämt. De släppte totalt 15 album under lika många aktiva år.

Tidigare SR-medarbetaren Anton Karis tar oss med till det första albumet med dess småskaliga och filmiska musik. Han samtalar också med saxofonisten Jonas Knutsson, en av alla de musiker som påverkats av gruppen.

Sedan intervjuar jag, Berit Nygren, en verklig expert på området, Frederik Adlers, om såväl WR som gruppens frontfigurer – Joe Zawinul, Wayne Shorter och Jaco Pastorius. Ja, Pastorius gjorde också han ett ordentligt avtryck i gruppen även om han till skillnad från Zawinul och Shorter inte var med under alla de 15 åren.

Adlers är keyboardist med ett förflutet i bland annat fusionbandet Hawk on flight, specialist på elpianot Fender Rhodes som stod i centrum för Joe Zawinuls musicerande och har följt Zawinul & co i alla år.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *